Пращат честитки за данъци на починали

Покани за дължими местни данъци и такси на имената на починали хора са получили техни близки в Пазарджик. Роднините им били покойници от 7-8 години и имотите отдавна били продадени или прехвърлени на други собственици и наследници. Въпреки това в регистъра на местната общинска служба „Местни данъци и такси” най-вероятно партидите не са закрити и се водят на старите титуляри, предполагат запознати.
Техническата грешка обаче създава неудобства за близките или новите притежатели на имотите, които хабят време и нерви, за да обикалят по институциите и да коригират административните недомислия. От звено „Местни данъци и такси” обясняват пред "Монитор", че изпращат съобщенията за дължими налози върху недвижими имоти, превозни средства и такса битови отпадъци по адресите на титулярите и в поканите е посочен и срок за плащане на сумите. Чиновници не изключиха да има и грешки в разпратените уведомления и се ангажираха да актуализират данните при внасяне на данъците от съответните притежатели на къщи, апартаменти или дворни места.

Най-вероятната причина за изпращането на честитки за данъци на умрели е, че техните наследници не са отписали имотите общината след продажбата или пък новите собственици не са ги декларирали на свое име. Така старите партиди не са закрити. По закон обявяването на новозакупено например жилище се прави в 2-месечен срок от изповядването на сделката пред нотариус. В София например собствениците си получават нотариалния акт 7-8 дни след сделката, защото се забавя регистрирането в Агенцията по вписванията. На нотариалния акт пише датата на изповядването, както е и редно. Така че 2-месечният срок за регистриране в кметството започва да тече от тогава. Ако сте придобили жилище например на 20 януари, то ще трябва да платите данъци за 2014 г. от месец февруари до края на годината, независимо че имате право да го декларирате в кметството до 20 март.

Всички собственици на недвижими имоти и автомобили, които са се издължили към общинската хазна до края на април, ще ползват 5% отстъпка от налога

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини