Мария Габриел: Положението в земеделието е катастрофално

Положението в земеделието е катастрофално, има пълен блокаж на програми например De minimis, това заяви в Хасково евродепутатът от ПП ГЕРБ и кандидат за нов мандат Мария Габриел. Тя се срещна с членове и симпатизанти на ГЕРБ. По думите й единствената програма, която можеше да бъде пусната, бе “Млад фермер”. За много регистрирани млади земеделски производители, които са кандидатствали миналата година и не са одобрени, вече изтича 14-месечният срок и те губят повторната възможност да кандидатстват. Според Габриел се връщат стари „порочни“ практики да се плащат големи суми за външни консултантски услуги. Пример за това са определените 167 милиона за консултантски услуги в програмата за развитие на селските райони, която предстои да бъде внесена за одобрение в Брюксел. Те са разписани така, че от тях ще могат да се възползват само големи консултантски фирми. В момента животновъдите получават в пъти по-малки субсидии, отколкото по време на управлението на ГЕРБ. Подобно е и положението с тютюнопроизводителите. На въпрос защо субсидиите в България са по-малки от колкото в другите страни от ЕС, Мария Габриел отговори, че в досегашния си мандат неведнъж е поставяла този въпрос за обсъждане. Това, което е постигнато, е 30 % увеличение на плащанията. Изравняване не може да има към момента заради по-ниските ни Брутен вътрешен продукт и вноска в ЕС спрямо останалите страни членки. Освен това сега е много нисък процентът на усвояемост на средствата по европрограмите, подчерта Габриел.

 

“Атака даде следизборно властта на ДПС и БСП. Преди това обещаваше 500 лева пенсия и 1000 заплата, каза Делян Добрев, народен представител от ПП ГЕРБ и областен координатор на партията по време на среща с кандидата за евродепутат Мария Габриел и членове и симпатизанти на ГЕРБ в Хасково.По думите му се оказва, че хората обичат да са лъгани и е трудно да се бориш с популизма. БСП обещаваха 250 хиляди работни места, за година са закрили 40 хиляди работни места, ако продължават с този темп до края на мандата, точно 250 хиляди души ще останат без работа .Т.е изпълняват си обещанието, но обратно. Една година бе проспана, за това време е натрупан 605 милиона лева дефицит в енергетиката. При идването си на власт БСП намали цената на тока с 5% ,сега обаче някой трябва да плати тази загуба. Вече е ясно, че ще има увеличение на цената на тока, но ще бъде обявено след изборите. Социалната партия БСП си е наела луксозен офис на няколко етажа в бивша банка в центъра на Хасково, със сигурност наемът е доста хиляди левове. В същото време демонстрират, че нямат пари именно за техните поддръжници пенсионерите. Не е тайна платеният вот, за който се ползват ниско образовани хора от малцинствата. Има голям риск неграмотни да определят кои ще са евродепутатите ни, затова е важно на 25 май да гласуват възможно най-много хора, чиито гласове ще намалят тежестта на контролирания вот, каза Добрев.

По- късно Мария Габриел награди лауреатите в Петия юбилеен международен конкурс „Творчество без граници” в Хасково.В конкурса, провеждан под патронажа на Мария Габриел, се включиха 627 деца и младежи от България с 1451 рисунки и 716 колажа. От Македония, Словения, Чехия, Испания, Украйна и Русия участваха 98 деца с общо 264 творби. Конкурсът е организиран от Фондация Еврика, Образцово Народно Читалище „Заря-1858”- Хасково и Компютърна школа „Вале”. Неговата цел е да насърчи децата да пресъздадат своите чувства и настроения, използвайки техниката на дигиталната графика и живопис.“Благодаря ви, че ми позволихте да се докосна до вашето изкуство, направихте ме щастлива.”, заяви пред множеството Мария Габриел. Сътрудничеството й със школа “Вале” е от няколко години. Тя съдейства за организацията и провеждането на изложба на школата в Европейския парламент в Брюксел през месец февруари тази година. ”Ще ви помагам винаги с всичко, което мога”, обеща Мария Габриел на децата. Евродепутатът изказа възхищението си от таланта на българските деца, с който те представят пред света страната ни с красотата и традициите й.

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини