50 димитровградски медици излезнаха на протест днес

Част от лекарите, които изразиха днес недоволството си

50 димитровградски лекари и медицински персонал, начело с шефа на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Здравко Наков подкрепиха днес националния  и европейски протест на работещите в системата на здравеопазването. Сред тях имаше, както общопрактикуващи, така и работещи в МБАЛ и Медицинския център.

Точно в 12:30 часа те се събраха в двора на болницата, за да изразят своето недоволство от реформите в здравната система, от липсата на средства и качествено обслужване на пациентите. Всички бяха поставили на ревера си трикольор.

Димитровградските лекари прочетоха декларация  и отворено писмо от Българския лекарски съюз -Хасково, свързани с най-големите проблеми в здравеопазването.

Споделиха, че подкрепят протеста, защото от години има недостиг на средства в системата, а липсват реални промени и подобряване на работата.

"Лекари и пациенти сме противопоставяни от системата, вместо да си помагаме", заявиха медиците.

Личният лекар д-р Галя Туртова коментира, че малко известен на пациентите е факта, че направленията са строго ограничени. Всеки пациент има право на едно направление годишно, толкова ни отпущат от Здравната каса. Така е изчислено по стандарт или по-точно лимит, поясни Туртова. Как да обясним това на хората, които идват при нас?, попита риторично Туртова.

Според физиотерапевтът д-р Мантова, важно е хората за разберат, че лекарите не протестират за своите заплати, а подобрявена на цялата система на здравеопазването у нас.  Недоволни сме от абсурдната ситуация, в която сме поставени, а в същото време всяка политическа сила се опитва да ни "яхне", добави д-р Мантова.

"Спешно трябва да бъдат извършени промени в здравната система, която да обхване всички сфери, да се промени и здравно-осигурителния модел в държавата", коментира шефът на МБАЛ д-р Здравко Наков. Той припомни, че е нужна промяна и в заплащането на клинични пътеки, за да има качествено здравеопазване. Наков отново напомни за забалените плащания от страна на Здравната каса, което пречи на нормалната работа на здравните заведения.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Пълният текст на писмото на Българския лекарски съюз можете да видите тук:

До обществеността в Хасковска област 

До Народните представители от област Хасково
До Директора на РЗОК-Хасково 
До Директора на РЗИ-Хасково
До УС на БЛС
До РЛК  на БЛС
 
Отворено писмо
 от УС на РЛК на БЛС– Хасково
 
 
 
Уважаеми дами и господа,
Уважаеми пациенти,
Обръщаме се към вас за разбиране и подкрепа в усилията ни да подобрим възможностите на здравната ни система да осигури адекватна здравна помощ за българските граждани.  
Този сектор от години страда от тежки дефицити и дисбаланс. Средствата, отделяни за здравеопазване в България са в пъти по-малко, изчислени на брой население, сравнени с останалите страни от ЕС. Правителствените опити за все по-рестриктивно лимитиране на медицинските дейности на всички нива в системата вече сериозно ограничават професионалната независимост и свобода на българския лекар. 
Първично задължение на лекарите е да защитават интересите и здравните потребности на своите пациенти срещу всеки, който би отрекъл или ограничил необходимата помощ за тези, които са болни. Не следва да се изисква от лекарите, в рамките на своята медицинска дейност, пряко да отговарят за разпределение на оскъдните здравни ресурси в съответствие с „правителствените приоритети” и изисквания за намаляване на разходите, които могат да ограничат своевеременния достъп, качество и необходим обем от медицинска помощ, и така да застрашат здравето на пациента, а в някои случаи - и живота му. 
Приемайки, че нашето основно задължение е към нашите пациенти, ние, лекарите от РК на БЛС – Хасково се присъединяваме към общоевропейския лекарски протест  с искания, които са конкретно формулирани в  протестната Декларация, приета на 60-тия извънреден Събор на БЛС.
 
 
14-05-2014
Хасково

Трикольор на ревера бяха поставили днес част от димитровградските медици
Д-р Туртова коментира проблемите с ограничените направления на личните лекари
Д-р Елисавета Стефанова, която е член на УС на БЛС прочете отворено писмо и декларация

"Нямаме дори чаршафи, караме хората да си носят", коментира проблемите в здравния сектор д-р Мантова
Д-р Здравко Наков посочи, че са нужни реформи в системата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини