Нови хъшове възродиха стария клуб на Странджата

Кметът Тодор Каваков пред клуба на "Странджата"

Пенсионери от димитровградското село Великан възродиха клуб „Странджата“. Като истински хъшове местните свиха гнездо в сградата на бившия пчеларски клуб. За стопанисване им бил предоставен от кметският наместник Тодор Каваков, а новите хъшове това и чакали. Начело на реставрацията, която трябвала да превърне клуба в копие на легендарната хъшовска кръчма в Браила, застанал 70-годишнят Иван „Странджата“, както го наричат всички. Намерил и сподвижници, привлечени от привлекателната табела на входа „Сам дойдох при Странджата и той каза седни и главно почерпи“. От двете страни на входа има екзотични клетки за птици, едната е обитавана от два бели гълъба. И още мъдрости от входа, във възрожденски стил „На суха нива дъжт * – трябва, на хубава невеста – здрав мъж“.

Влизайки вътре обстановката наподобява гостилница, оборудвана е за готвене и има вещи от – до. Те са майсторки оцветени и лакирани, повечето били събирани от местните. Има всякакви вехтории и стара техника – телевизор „Електрон“, транзистор „Веф“ и други. Самият Иван Странджата приемал хъшовете и ги гощавал с боб и други гозби. Еднатата маса представлява табла за шах, другата е предвидена за карти и други игри за местните.

По стените пък са окачени портретите на Тодор Живков, Георги Димитров и Васил Левски. На въпрос дали възнамеряват да сложат портрет на някой от настоящите политици, кметът Тодор Каваков беше повече от категоричен, че това няма да се случи.

Любопитно, но факт е, да се отбележи, че врата на Клуб „Сам дойдох при Странджата“ никога не се заключва. Един от местните пенсионери тихо подшушна: „Добре, че няма цигани, иначе всичко щяха да опоскат“. Освен това предвидливо събирали пари и от октомври до март си наемали охрана да брани Великан. Не приляга на хъшовете да бъдат обирани.

 

*Думата дъжт е автентична

 

Анета Кутелова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини