Гафове и разочарования след малките матури в Хасково

Миниматурите докараха главоболие на четвъртокласниците


Гафове и резултати под очакванията белязаха малките матури през тази година. Външното оценяване на 4-класниците показа средно ниво около тройката, като разочарованието е, че стабилната в последните години математика бележи явно отстъпление. Тазгодишният начален курс значително е „объркал сметките“ като математиката е предмета по който децата са се справили най-зле – среден резултат едва 13.55, едно приблизително средно постижение. Въпреки заканите на министър Анелия Клисарова, че ще вдигне критерия за оценка, това по-скоро средно постижение е приравнени на 4.5 точки.   Около този "много добър" резултат е и БЕЛ, като същински добрата новина е, че вече не са на дъното. Вместо миналогодишният трагизъм от 13.01, сега е регистриран резултат от 13.55 точки от 20 възможни. По традиция нашият регион е зле по Български език и литература, като през 2012-та година по предмета Хасковско бе на 25-то място от 28 области. Тогава средният резултат по БЕЛ даже бе 13.84. Още не е ясно с настоящия резултат къде ще сме сега на картата на България.

По традиция най-добре 4-токласниците се справят с „Човекът и природата“. Там е регистриран много приличния резултат от 15.24 точки. Другият предмет за външно оценяване е „Човек и общество“, който нататък еволюира в познатата История.

Класирането на училищата с най-добър начален курс пък е направо сензационно. Като за начало е имало школо което вдигнало 3/три/ пъти резултатът си в сравнение с миналогодишните миниматури. Едно от много логичните обяснения е, че за разлика от големите матури, при четвъртокласниците работите се проверяват от учителите в същото училище, оттам са и квесторите.

Дори и без зловредните съмнения, подредбата на най-добрите е учудваща. За втора поредна година Хасково губи статута на №1 в началния курс. След като през 2013-та на върха бе харманлийското начално „Алеко Константинов“ тази година е СОУ“ Христо Ботев“ в Ивайловград със среден успех 18.32 или отличен 5.75. В интерес на истината те винаги са в топ 5 в областта на изпитите с външно оценяване.

Втори в тазгодишния топ 10 е ОУ „Кирил и Методий“ в Хасково, изпреварил един от досегашните безспорни хегемони-ОУ „Климент Охридски“. Обичайните му подгласници през годините също са назад - „Христо Смирненски“ е №5, Иван Рилски-№8, вторите от 2012-та СОУ „Васил Левски“ Хасково едва се закачат за топ 10. Нагоре в класацията са ОУ „Любен Каравелов“ / №4/ , ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград/№6/, „НУ „Отец Паисий“ Харманли /№7/ и СОУ „Любен Каравелов“/ № 9/.

Резултатите от миниматурите в 4-ти клас са преценени за незадоволителни. От местната просвета днес привикаха директорите на училищата които са най-зле и им изискаха спешни мерки, които трябва да бъдат представени в 10-дневен срок. Сред тях са летни академии и интензивни занимания с изоставащите деца, разбира се в съгласие с родителите, но при осигурена готовност от страна на училището. Проблемите са на обичайни места-в райони където изобилстват така наречените „билингви“, двуезичните деца които на практика знаят само един език и той не е български. За пръв път от много години обаче на дъното е ГРАДСКО училище при това в един от големите центрове в областта. Там положението било като на „Титаник ударен от айсберга“ - неспасяемо.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини