Откриха монети и обеци на 800 години

Д-р Янко Димитров край разкопките

Три монети на около 600 до 800 години, фрагмент от уникална обица с трапецовидна форма и гривна от периода 12-14 век изскочиха пред археолозите, извършващи спасителни разкопки край димитровградското село Великан. Там екипът на археолога д-р Янко Димитров от БАН разкри средновековно селище от източната страна на строящият се ЛОТ 1 на Автогистрала „Марица“. Ученият има само два месеца срок за да открие и да спаси каквото може от средновековния артефакт.

Обектът е открит в резултат на наблюдения на колежката му Румяна Колева. След това през 2013 г. комисия регистрира на това място две археологически структури. В западната част на отсечката е селището, което според откритата керамика датира от периода 12-14 век. При разкопаване на източната част на магистралата са открити жилища и гробове. По предварителни предположения некрополът датира от същото средновековие, но не е изключено да е от по-късно.

В момента археолозите все още очертават стуктурите на нивото на стерилния терен. На пръв поглед се забелязват тъмни петна, които според археолозите са гробни ями. На по-горно ниво има и структури от по-късен период. Керамиката, която излиза от жилищните ями е с характеристики, които я отнасят от около 12 век. Има и съдове, които са с характерни форми и украси, които говорят за този период, има и характерни белези на кухненска керамика и от графитокерамика.

Тепърва предстои да се навлезе в дълбочина и да се излседва. Едва тогава ще може да се говори за по-точна датировка. Засега може да се каже, че това селище се разполага по левия бряг на река Марица, в основата на един склон, който местните наричат „Теке ямач“. За повече конкретика археолозите ще почерпят информация от предишни разкопки в района, както и информация от местните.

Откритите фрагменти ще бъдат полезни за определяне хронлогията на откриваните памнетници. Находките обаче са съвсем скорошни и за да могат да бъдат определени, те трябва да минат преди това през процес на консервация и почистване.

Задачата на спасителните разкопки е проучване на терена и изясняване характера на обекта, обясни Янко Димитров. Впоследствие, ако се открие нещо, то съдбата му се решава по реда на Закона за културното наследство – свиква се комисия, която определя по-нататъшнта съдба на обекта и паметниците, които се откриват. Ако паментика няма експозиционна стойност и не може да се социализира, е нормално той да бъде засипан. Иначе трябва да се прави обходен маршрут за магистралата, което по принцип коства много пари.

Разкопките за обекта на Янко Димитров са започнали на 21 май и ще продължат до втората половина на юли. Ще се засегнат общо 7 обекта, но засега дейности се извършват по 3 от тях. Разкопките са по договор с агенция „Пътна инфраструктура“.

Анета Кутелова

Археолозите Янко Димитров и Димитър Янков огледжат керамика

Стажант-археологът Йордана Николова описва керамиката
Монета
Фрагмент от гривна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини