Балет „Рона“ стяга международен фест с над 1000 танцьори

Една от изявите през 2013 година

Хасковкият балет „Рона“ подготвя грандиозен Меджународен танцов фестивал "Вълшебен свят". 8-то издание на конкурса ще се проведе от 13 до 15 юни в читалище „Заря“ в Хасково. В него ще участват над 1000 танцьори от 9 държави. Те са на възраст от 2 до 50 г. Участниците ще се надпреварват в 14 стила – Мажоретни танци, Класически, Латино шоу, Етно, Боливуд, Бели денс и други. Предвидени са награди за индивидуални и групови изпълненния.

През изминалия уикенд „Рона“ станаха първенци в меджународния етнофестивал в Минерални бани, който се проведе през изминалия уикенд. Формацията спечели първа награда в раздел „Фолклорни танци на етно основа“. В курортното селище "Рона" се представи с богато подбрана конкурсна програма, обхващаща танци в стиловете Боливуд, Фламенко, Джаз, Танцово шоу и Хип хоп.

След успешното си представяне на фестивала, балерините заминават за сръбския град Нови Сад, където ще участва на световен шампионат по танцови артистични дисциплини - Контемпорари, Балет, Джаз и Хип хоп. Те ще бъдат единствените представители от България. Шампионатът се организира от Световната артистична танцова федерация, в която „Рона" членува. В състезанието участие ще вземат колективи от Сърбия, Унгария, Турция, Полша, Русия и др. Хореографът на хасковския балет Милена Налбантова ще бъде част от журито.

Във феста в Баните успехи имат и други участници от областта. Христо Колев от свиленградското читалище „Просвета“ спечели приз за най-малък и талантлив участник. За представянето си той получи велосипед. Отличия получиха димитровградският Денс център „Галаксико” в раздел „Съвременни модерни спортни танци и модерен балет“, а Детски танцов състав „Хорищенче” към харманлийското читалище „Дружба” завоюва приз в раздела „Танцови колективи“ в първа възрастова група.

Анета Кутелова

Победителките от феста в Баните с хореографът Милена Налбантова и Росен Божилов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини