Отказаха ни лиценз за „А“ група, даваме БФС на съд

Футболният клуб на Хасково няма да участва в професионалната  лига през следващия сезон.

Двуседмичната сага на тима, а и окрилението от надеждите, че все пак отборът ще успее да покрие изискванията на Лицензионната комисия към съюза, бяха буквално прекършени от имейл, изпратен до УС на ФК“ Хасково 2009“, в който лицензиантите цитират мотивите си за отказа: липса на доказателства за наличието на финансови средства за участието на отбора пред предстоящия сезон в „А“ група и липса на стадион.

Точно тези изискванията бяха поставени преди около две седмици пред клуба и въпреки, че общината „запретна“ ръкави спешно да ремонтира стадиона на Ямача, а от управителния съвет на отбора, както се оказа, да убедят местни фирми за спонсорство, орязването си е факт и Хасково заедно с „Марек“-Дупница отпадат засега от елита.

Чувстваме се много унизени, тъй като взехме мерки по всяка една точка от поставените ни изисквания от Лицензионната комисия. Решението на футболния съюз е меко казано обидно и несериозно. Това решение ни пречупва“, коментира на нарочна пресконференция след изпълкома на БФС, който мина в късния следобед днес, Митко Ламбов, член на УС на ФК “Хасково 2009“.

От ръководството на клуба посочиха, че община Хасково е изпратила нарочно писмо до БФС, в което гарантира, че клубът ще бъде обезпечен финансово за сезона. Освен това от местни фирми са събрани дарения за около половин милион, с което още по-силно да бъде подплатено финансовото участие на клуба, подчерта Ламбов.

Друг от членовете на УС Красен Ангелов пък обърна внимание на факта, че в документацията за получаване на лиценз на органа към БФС никъде няма посочена финансова рамка какво трябва да е обезпечението за това един клуб да участва в „А“-групата. В този смисъл ръководството на Хасковския клуб определи решението на БФС като „субективно“. Все пак от управителния съвет признаха, че от съюза са им посочили, че трябва да разполагат с около 1,5 млн. лв., за да се впишат финансово при елита.

Като „рязане на главата“ и „брутално“ още определиха емоционално решението на съюза от ФК "Хасково 2009".

От Управителния съвет на клуба са категорични, че ще обжалват решението в установения 1-едмичен срок.

Ако няма произнасяне в полза на Хасково отиваме на съд, отсече президентът на клуба Минко Ангелов. Той посочи още, че хасковския тим, за разлика от много други, които са в елитната група, е без стотинка задължения, затова е редно подобни тимове да бъдат подкрепени.

Каква ще е съдбата на хасковлии, око все пак клуба не получи лелеения лиценз за участие в „А“ група, към този момент не е ясно. Засега ръководството умува дали отборът ще остане да играе в „Б“ -групата. „ Нямаме стимул да останем в Б групата, тъй като в тази ситуация вече за нас няма разлика дали ще сме в професионалната или в аматьорската лига“, коментира Ламбов. Той посочи, че разочарованието от несправедливото решение и порязването на клуба, ще е не само за големите, но и за 300-те деца от детско-юношеската школа на Хасково. Хасково заслужава да е в големия футбол, тъй като града ни е с традиции и от тук са излезли именити футболисти като : Коце Латинов, Наско Сираков, Емо Ангелов, Мъри Стоилов.

И докато в Хасково разказваха за разочарованието си, на заседанието на изпълкома на БФС шефът на съюза Боби Михайлов коментира: „Имат Шанс да се поправят и да влязат в А група в едноседмичен срок.“

Той обясни, че око отборите, които ще участват в „А“ групата през предстоящия сезон са 10, без „Марек“ и „ Хасково“, те ще играят 36 кръг,а като тимовете ще се изправя по 4 път един срещу друг. Ако двата засега отпаднали отбора, все пак успеят да вземат лиценз, и отборите станат 12, тимовете ще излязат по два пъти един срещу друг , след което ще има плейофи . 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини