16-годишни пушат по кутия на ден, 14-по половин

Учениците от Хасково пушат сериозно още от 14-годишна възраст. Тревожните данни изнесоха от местната служба по здравеопазването.

Резултатите са косвени от изследване през месец май, направено сред 80 ученици от областния град. То е проведено с апарат за отчитане на въглероден монооксид, който се натрупва в издишания въздух на белия дроб, отчита и наличието на карбоксихемоглобин в кръвта.

През апарата са минали тийнеджъри на възраст между от 14 и 18 години.

Четири души на 16 и 17 години са дали високи показатели- от 8 до 11 еденици. Това показва, че те пушат всеки ден минимум по една кутия цигари. При изследването пък няколко от седмокласниците пък стойностите се равняват на ежедневно пафкане на поне 10 цигари, коментира резултата главният експерт към РЗИ психологът Красимира Богданова.

През месец май в хасковска област са направени и 200 проверки за тютюнопушене на забранени места. 11 са дадените предписания, предимно на хранителни обекти.

Съставени са и два акта за нарушения за по 300 лева. И двата са направени в Свиленград. Едната глоба е наложена на клиент на заведение, спипан от никотиновата полиция да пафка в помещението.

С три стотака е изгорял и чиновник от администрация в пограничния град, сгащен да дими на роботното си място, обясни шефът на „никотиновата полиция“ в региона д-р Иван Александров.

 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини