Харманли ще обучава малолетните си булки

Кметът Михаил Лисков и зам.-министър Лазаров откриват центъра


Харманли откри новият си Център за обществена подкрепа/ЦОП/, в който ще наставлява и предпазва децата в риск, непълнолетни, които съжителстват на семейни начала с пълнолетни, мераклии за приемни родители и осиновители. За деца в риск се считат всички отпаднали по една или друга причина от образователната система, преди да изпълнят държавната повеля за задължително учене до 16 години. Те, заедно с младите булки, са истинския бич за подрастващото поколение в Харманли, с което е призван да се бори този ЦОП.

Първите трима записани за работа са именно от тези категории, като се откроява ненавършила 14 булка, която съжителствала с 21 годишен младеж. Няма данни дали детето вече е родило дете, както е традицията на етноса.

Харманлийският ЦОП има капацитет да работи по 30 отделни случая, като за целта са назначени щатни психолози и социални работници, съобщи директорът Пенка Аспарухова.

Хората в риск ще се подават от социалните и от консултирането, и обучението им в Центъра ще зависи разрешаването на случаите им, например ако желаят да станат приемни родители.

Харманлийският център е изцяло на държавна издръжка, за разлика от другите кризисни жилища, които първо се издържат по проект, а после преминават на пълна субсидия от държавата.

За откриването на институцията днес на крака дойде заместник-министърът на социалната политика Лазар Лазаров, който нахвали община Харманли за социалната й политика и правителството за осъществяване на стратегията по интегриране на слабите и изоставените в нормална семейна среда.

По одобрената национална стратегия до 2025-та година например трябва да се закрият абсолютно всички домове за деца. В момента те са 103 в България и обгрижват 3800 деца. Центровете за обществена подкрепа пък са 99, като 4 от тях са в Хасковско - Стамболово, Димитровград, Хасково и сега Харманли.

Посрещането на зам.-министъра мина в тържествена атмосфера, въпреки непрекъснатия дъжд. В чест на човека на правителството бе приготвена и изцяло червена лента за прерязване. В Харманли решили, че традиционните лентички с националния трикольор е обида към флага на родината и го заменили с нишка в нарицателния за общината политически цвят. Той явно още е на мода в града на белоногата, въпреки че на последните избори червената правителствена крепост падна под щурма на опозицията. Въпреки това, тукашните партийни лидери на управляващите бяха плътно до местната власт при откриването на новата придобивка.

Г.Христов

Той е за деца в риск и малолетни булки
Заместник министъра лично поздрави ангажираните с каузата
Директорът Пенка Аспарухова получи иконата на св. Мина
...и благословията на цели три попа
Червеното още е на мода в Харманли
Областният лидер на БСП уважи откриването
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини