САЩ пращат военни съветници в Украйна

Съединените щати възнамеряват да изпратят в Украйна малка група военни съветници, които да определят потребностите на страната в областта на реформата на въоръжените сили, заяви за ИТАР-ТАСС официалният представител на Пентагона Айлин Лейнез.

Вашингтон също смята да предоставят на Киев различни видове военно оборудване, като бронежилетки, прибори за нощно виждане и комуникационни средства, добави тя.

По думите й "по-рано тази седмица ръководители на министерството на отбраната на САЩ са провели срещи с високопоставени украински длъжностни лица". Тя не уточни къде са се състояли тези контакти.

По време на тези разговори двете страни са обсъдили "начините, по които могат да засилят дългосрочното си военно сътрудничество, така че да помогнат на Украйна да изгради високоефективни въоръжени сили и отбранителни институции", посочи Лейнез.

Тя уточни, че за тази цел лидерите са взели решение Пентагонът да изпрати малка група съветници в Украйна, които да оценят средносрочните и дългосрочните й потребности в областта на реформата на отбраната.

Президентът на САЩ Барак Обама одобри в началото на март отпускането на над 23 милиона долара като допълнителна помощ за Украйна в сферата на сигурността.

Освен това Обама даде съгласието си от бюджета на САЩ да се заделят още 5 милиона долара за предоставянето на Украйна на "комплекти за индивидуална бронезащита, прибори за нощно виждане и допълнително комуникационно оборудване", заяви представителката на американското министерство на отбраната.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини