Парламентът одобри емитиране на 1.5 млрд. евро дълг

Парламентът одобри емитирането на дълг в размер на 1,493 млрд. евро или равностойността им в долари на международните пазари.
Със 108 гласа "за", 38 "против" и 4 въздържали се парламентът прие емитирането на дълга на второ четене.

Менда Стоянова от ГЕРБ пожела успех на емисията и да бъде с висока доходност. Смятам, че ще има успех, защото ситуацията на международните пазари в момента е добра. Притеснението ми обаче се корени в това защо се трупат дефицити, за да се налага да се теглят дългове, за да се покриват, каза Стоянова.

По думите й ГЕРБ е поела управлението със страхотен дефицит и го е намалила към 2012 г. В последната година нивата на дефицитите вече се връщат обратно, смята тя.

Стоянова посочи, че дебатът е за това трябва ли да се правят повече разходи, отколкото чергата ни позволява. До кога ще се разпростираме на килим, като имаме черга, попита тя.

Министърът на финансите Петър Чобанов призова да се спрат истеричните приказки и да се клати лодката. Според него е било лесно през 2009 г. с 8 млрд.лв. фискален резерв и под 10 млрд. лв. дълг, но към февруари 2013 г. фискалният резерв е бил по-малко от 4 млрд.лв., а дългът към май 2013 г. е бил 13,5 млрд.лв. Чергата 2009 г. беше доста по-широчка, за съжаление с редица действия, с които задушихте бизнеса я стеснихте, отговори Чобанов на Менда Стоянова.

Средствата, получени при пласирането на ценните книжа са предназначени за посрещане на предстоящия падеж в началото на 2015 г. на глобалните облигации на страната в размер на 1,086 млрд. долара, както и за покриване на планирания бюджетен дефицит - 1,4 млрд. лева и погасяване на дълг с падеж през 2014 г. от предходни години.

Облигациите могат да бъдат емитирани на един или повече траншове.

В бюджет 2014 е заложено емитирането на облигации в размер на 1 493 000 000 евро на един или на повече траншове.

Именно този заем, както и спадналите приходи, са заложени в мотивите на ГЕРБ да искат вот на недоверие на кабинета за финансовата политика.

Максималният срок на облигацията е до 15 години, като се дава възможност за дългосрочно финансиране при текущите ниски лихви.

Банките, които трябва да работят по емисията са - Citigroup Global Markets Limited , HSBC Bank Plc и J.P. Morgan Securities Plc.

Държавният дълг на България за тази година е 18.6% от БВП при средно 90.6% за еврозоната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини