Орешарски увери, че процедурите по ”Южен поток” са спрени

Премиерът потвърди, че е разпоредил на всички на участниците от българска страна да прекратят всички действия по "Южен поток", докато текат консултациите с ЕК.
В НС изслушват Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев за проекта "Южен поток" по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП.

Брюксел стартира наказателна процедура срещу България за нарушение на правилата на вътрешния пазар с избора на изпълнител на газопровода. Преди дни Орешарски изненадващо обяви, че България спира проекта, докато не се постигне разбирателство. Според Стойнев обаче газопроводът е необратим проект.

Днес премиерът обяви, че основните притеснения на комисията са свързани с процедурите по определяне на "Южен поток България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение, възложените от "Южен поток България" поръчки.

С уведомителното писмо ЕК стартирала начален етап на санкционна процедура и очаква отговори от България, за да оформи окончателни заключения.

"В съответствие с призива на ЕК в уведомителното писмо, разпоредих на съответните български участници да преустановят по-нататъшните действия и процедури по подготовката за стартиране на изграждането на газопровода, докато тече кореспонденцията и консултациите с ЕК и докато не се предприемат корективни мерки, които ще бъдат препоръчани в резултат на тези консултации", обясни премиерът.

По думите му Стойнев от юридическа гледна точка е издал разпорежданията, защото БЕХ е страна по договора, а негов принципал е министърът на икономиката.

Орешарски добави, че не може да разпореди на участниците от руска страна.

Въпросът не бил обсъждан от Министерски съвет, тъй като не е страна по практическото изпълнение на проекта. Премиерът отказа да съобщи детайли от подписания договор за изграждането на "Южен поток" с мотива, че е търговски и в този смисъл конфиденциален.

Обясни, че от предварителните отговори, които му дали българските експерти, остава "с висока степен на надежда", че няма сериозни нарушения на европейското законодателство.
По-детайлен юридически анализ се правел от експерти на Министерството на икономиката и енергетиката и на БЕХ.

Той уточни и че България е в консултация на експертно ниво със съответния департамент на ЕК.

Договори по проекта са били подписвани още от 2008 г. насам по различните етапи на процедурата, в това число и от това правителство.
Вчера от Реформаторския блок казаха, че дни след евроизборите България е подписала договор с "Газпром" за строежа му.

"Аз съм убеден, че както българските власти в предходния мандат, които са работили по този проект, така и настоящите са изпълнили изискванията на европейското законодателство", коментира той и добави, че няма да си позволи да правя каквито и да е предварителни оценки и коментари.

Орешарски не отговори на Цецка Цачева от ГЕРБ кога ще си подаде оставката, "тъй като това е извън днешната тема".

"Всичко, което правите е демагогия, шикалкавене и объркване. Не е ясно замразен ли е, спрян ли е, колко пари ще са загубени”, заяви Лиляна Павлова от ГЕРБ и попита защо няма публична информация за проекта.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини