България може да си осигури газ краткосрочно

Българското правителство има готовност да осигури газ за максимално дълъг период от време, минимум 3-4 месеца, обяви вицепремиерът Даниела Бобева.
"Имаме решение на Министерския съвет да се нагнетяват допълнителни количества в хранилището в Чирен. Имаме идеи и за алтернативни доставки", каза вицепремиерът Даниела Бобева.

Хранилището в Чирен има налични 355 млн. куб. м природен газ, като продължава да се нагнетява газ и в момента. Възможността за дневен добив от ПГХ "Чирен" е средно около 3,3 млн.куб.м/ден, което осигурява около 65% от дневното потребление за този период от годината, при настоящите метеорологични условия в страната, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

При посочените нива, добивът на количества от "Чирен" ще осигурява доставки за минимум 100 дни.
Освен добив от хранилището, в страната се осъществява и местен добив.

По рано днес Русия въведе режим за предварително плащане за газовите доставки за Украйна. "Газпром" държи да бъдат платени 4,458 милиарда долара - 1,451 милиарда долара за периода ноември-декември 2013 г. и 3,007 милиарда долара за април-май 2014 г.

Отсега нататък доставките ще се осъществяват само след като бъдат платени авансово.

От ЕК предупредиха за възможни проблеми при доставката на газ за ЕС през зимата.

Няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха от МИЕ.

От 1 януари 2014 г. е осигурена техническа възможност за пренос на от 1 млн. м3/ден до 3 млн. м3/ден природен газ от Гърция към България в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа.

При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите.

При негативно развитие на ситуацията и сериозни индикации за спиране на доставките за България, всички заинтересовани страни и обществеността ще бъдат своевременно информирани.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини