"За Земята": Има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха в София, МОСВ и ИА "Околна среда" крият данните

Явно налице са сериозни проблеми с официалните измервания на въздуха в София, а вероятно и на други места в страната, смятат от екологичното сдружение.

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята", цитирани от БНР.

Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ.

От организацията обжалват решението за отказ пред съда и смятат, че докладът се бави, защото са налице сериозни проблеми с официалните измервания на въздуха в София, а вероятно и на други места в страната.

"Това, че крият доклада и толкова време се бави, не е публичен, е една лампа, която светва веднага", посочи пред БНР Ивайло Попов от екологичното сдружение "За Земята".

Той напомни, че от години правят собствени измервания на въздуха в София, резултатите от които показват голямо разминаване в данните за замърсяването.

"Тези данни бяха и повод да потърсим причината за това разминаване. Методът, който ние използваме, е изключително точен. Мерим и на местата, на които и Изпълнителната агенция мери и виждаме, че има разминаване".

По думите му двете транспортно ориентирани станции на Агенцията в София не отговарят на законовите изисквания:

"Законът и директивата казват, че те трябва да са на най-замърсените места и до 10 метра от бордюра на тротоара. А те не са на най-замърсените места и са на повече от 10 метра от бордюра. Има станция и на 80 метра от улицата. Това е и причината те да не откриват замърсяването с азотен диоксид, което се дължи основно на автомобилния трафик".

Източник: fakti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини