Асад удари позиции на ислямисти в Ирак

Конфликтът в Ирак се разраства след като позиции на радикалната армия на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS) са били ударени от части на сирийската проправителствена авиация.

Иракският премиер Нури ал Малики лично потвърди за арабската редакция на Би Би Си, че съседен Дамаск активно се е намесил, за да спре настъплението на радикалните сунитски милиции.

Това е първата военна операция на сирийската авиация в чужбина. Тя става на фона на дипломатическата обиколка в региона на Близкия изток на американския държавен секретар Джон Кери. Той се опитва да намери решение за спиране на настъплението на ISIS. Нейните милиции с подкрепата на сунитски милиции вече контролират обширни територии от северните части на Сирия и Ирак, включително и важният за кюрдите град Мосул.

Ударите на сирийската авиация изпреварват разполагането в Ирак на близо 300 военни инструктора, които трябва да повдигнат бойния дух на проправителствените шиитски милиции да си възвърнат контрола над страната.

През последните дни Белият дом на няколко пъти опроверга спекулациите, че подготвя въздушни удари срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта.

От своя страна сирийският президент Башар Асад показа, че през последните три години в страната му не се води гражданска война, а се бори с терористите.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини