Дянков не планира връщане в политиката до 2-3 години

Симеон Дянков не планира връщане в активната политика до 2-3 години, става ясно от негово интервю.
Не съм се разделял с политиката, но сега съм в друго качество. Преподавам и помагам на няколко международни института. Следващите 2-3 години ще са запълнени с тези проекти, споделя Дянков пред "24 часа".

Бях финансов министър по време на криза. Това не създава много предпоставки хората да те заобичат. Трябваше да запазим стабилността на държавата и успяхме. Не успяхме да започнем реформите навреме. Така той отговаря на въпрос за равносметката от пребиваването си във властта.

Това, което направим за нея, това й предстои на България, категоричен е Симеон Дянков.

Неосъществените реформи ще водят до неизбежни проблеми, смята Дянков. Пенсионната реформа не може просто ей така да спре и това вече всички го разбират. Няма как половината от парите за пенсии да продължават да идват от бюджета, а осигуряването да си стои в хроничен дефицит. Получава се така, че сегашните работещи поддържат сегашните пенсионери. А кой ще плаща пенсиите на сегашните работещи един ден?, разсъждава Дянков.

В здравеопазването нещата си остават същите, ние не успяхме да започнем реформата, не започна и след нас. Темата там не е свързана с повече пари. Защото всяка година бюджетът за здраве се увеличава, това е трайна тенденция, но тя не води до подобряване в сектора, продължава коментара бившият министър. За енергетиката казва, че "там реформите наистина ще са на ръба на саможертвата".

Според Дянков във Валутния борд няма вратичка, през която да влезеш и да го събориш.

Голямото политическо постижение за последните 17 години е съгласието по темата за валутния борд. Бордът ще отпадне, когато България влезе в еврозоната, казва Дянков.

"Няма банково цунами. Споменът за верижните фалити през 1996 г. си остава, но не е база за сравнение", казва Дянков по темата за банките.
Няма как да се събори банковата ни система със сценарии, каквито Дянков бил прочел много тези дни.
"Дори и в най-простия случай - ако някой има да връща кредити и иска да направи така, че да няма на кого да ги върне, това няма как да сработи. Може би има едно надценяване на такива способности. Нашите банкови регулации са по-строги от европейските", припомня Симеон Дянков.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини