БСП и ДПС с ударни промени на закони в последния момент

БСП и ДПС са внесли поправки в закони, които ще се гледат спешно месец преди разпускането на НС. Кворумът обаче зависи от ГЕРБ, след като "Атака" напусна.
БСП е внесла в последния момент предложения за промени в Закона за туризма, които облекчават ски инвеститорите.

Дора Янкова и Таско Ерменков предлагат терените за новите ски писти и съоръжения да не се вадят от горския и земеделския фонд, правото за поставяне на машини за изкуствен сняг и осветление да се дава без търг и конкурс.

Според поправките 50% от концесионното възнаграждение ще остава за общината или общините, в чието землище е курортът.

"Средствата ще могат да се използват от общините за подпомагане и стимулиране на детските зимни спортове, за изграждане на съоръжения за зимни спортове - сноуборд паркове, влекове, поддържане на писти с решение на общинските съвети", обясни Янкова, цитирана от Дарик.

По думите й промените в Закона за туризма предвиждат еднакъв режим за ползване на всички зимни курорти.

Поправката отменя текстовете в Закона за горите, които регламентират изграждането на ски писти и лифтове и те ще са разписани само в Закона за туризма.

Миналата седмица Общинският съвет в Смолян реши да се направи проект за изменение на действащия Общ устройствен план на Пампорово, така че да се свържат ски зоните на Пампорово и Чепеларе.

Друг внесен законопроект на БСП е този за промени в Закона за управление на отпадъците. С него реално се удължава срокът, в който частните фирми ще събират отпадъци от черни и цветни метали, пише ClubZ.

Сред новите законопроекти са и промените в Наказателния кодекс, внесени от Йордан Цонев от ДПС, свързани с разпространението на слухове за банковата система. Според тях всеки, който разпространява заблуждаваща или невярна информация за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 г., като за причинени значителни вреди затворът може да е до 10 г., придружен с глоба от 5000 до 10 000 лв.
Текстовете обаче може да дадат право на банките да налагат цензура, коментираха икономисти и юристи.

Да бъде създадена Изпълнителна агенция по тютюна, предвижда чисто нов закон за сектора, внесен от ДПС, пише Инвестор.
В него се предвижда и браншът да се ръководи от Националната тютюнева камара, както и да бъдат създадени регистри на производителите и на изкупвачите.

Изпълнителната агенция по тютюна ще има контролни, регулаторни и информационни правомощия. Тя ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. Работата й ще бъде да следи спазването на закона за тютюна, да издава разрешения, одобрения, удостоверения и други документи.

"Очаква се камарата да разработва механизми за стабилизиране на пазарите на суров тютюн и намаляване на диспропорциите при предлагането и търсенето, при спазване на приложимите правила за защита на конкуренцията", пише в проекта.

В ръководството й ще има по двама производители, преработватели, производители на тютюневи изделия и по един представител на научни организации.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини