Личните автомобили ще са безсмислени в град...

Хелзинки може би не е най-известният в екологично отношение град на Европа. Финландците обаче не спят и се опитват да направят от Хелзинки град, който тотално препобръща представител за градската мобилност. Там са си поставили за цел да няма лично притежавани автомобили до 2025 година. Е добре, това е похвална цел. Но ка ще го направят? Много просто – като ги направят безсмислени.

Проектантите на системата са се заели да съчетаят „Big Data“, съществуващата система на обществения транспорт, многото смартфон приложения и универсалния достъп до електронни комуникации – всичко това в полза на смелата идея. Хелзинки планира да използва тези инструменти, за да трансформира съществуващата транспортна мрежа по метода „мобилност по заявка“. И това трябва да стане до 2025 година. По този начин те се надяват да оставят в миналото необходимостта от частни коли.

Какво означава това на практика? Финландия вече има доста добре развита система за обществен транспорт с автобуси и трамваи и добра инфраструктура от вело-алеи. Към това са решили да добавят един компонент, наречен Kutsuplus. Kutsuplus е услуга, при която трябва само да кажете откъде до къде искате да пътувате. Малки микробуси идват, вземат ви и ви откарват до желаното място. Това струва малко повече от обикновения автобус, но по-малко от такси.

Според визията за новата система, всеки човек ще може да използва приложение на своя смартфон, за да каже откъде докъде иска да отиде. Приложението ще му предложи най-добрите варианти. Тази нова мрежа е замислена от току-що завършила студентка, която предвижда системата да включва и автомобили по поръчка, но да няма коли частна собственост.

Младата Соня Хейкиля казва, че за децата на новото хилядолетие тази възможност ще бъде много по-привлекателна от притежаването на личен автомобил.

„Представете си, че момичето Пирита се качва на трамвай, слиза от него няколко спирки по-нататък и взема велосипед под наем, с който отива до работа. След работа тя се качва на поръчаното мини-микробусче и отива до спортната зала за тренировка…. Накрая,… тя се прибира у дома чрз споделена кола. За всички свпои поръчки Пирита използва мобилния си оператор и неговите услуги, а разходите се включват в сметката й.“

С две думи, Хейкия и град Хелзинки започват да гледат на транспорта в градовете по-малко от гледна точка на идеята за колите и повече от гледна точка на идеята за „мобилността като услуга“. Това е същото като нашите мобилни услуги – мние провеждаме обаждания, изпращаме смс и сърфираме в интернет чрез един оператор и после плащаме наведнъж в края на месеца.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини