Руски самолети прелетели над канадски военен кораб

Руски изтребители са кръжали около канадски военен кораб, участващ в учение на НАТО в Черно море. Русия отрича да са се доближавали.
Канадският министър на националната отбрана Робърт (Роб) Никълсън съобщи, че единият от самолетите е прелетял над фрегатата "Торонто" край южното крайбрежие на Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Руските изтребители не са създали никаква заплаха за фрегатата, призна той, но определи техните действия като "ненужно провокативни" и пораждащи риск от още по-голямо увеличаване на напрежението в региона в момент, когато крехкото прекратяване на огъня в Източна Украйна между армията и проруските бунтовници едва започва да се затвърждава.

Канада и нейните съюзници участват в мерки за успокояване на Украйна като "пряк резултат от от военната агресия и нахлуване в (страната) от режима на Путин", подчерта Никълсън.

Международното учение "Сий бриз 2014" започна вчера и завършва утре.

Канадският министър на външните работи Джон Беърд предупреди, че страната му може да наложи още санкции на Русия, за да убеди президента Владимир Путин да промени своята позиция не само за Източна Украйна, но и за Крим. Това стана на фона на съобщенията, че ЕС и САЩ са подготвили нови наказателни мерки срещу Русия.

Руски военни самолети не са се приближавали до канадския военен кораб "Торонто", участващ във военни учения на НАТО в Черно море, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителя на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

"Самолетите Су-24 и Ан-26 на руските военновъздушни сили действително са прелетели над Черно море. Този полет е бил планиран и маршрутът му е бил над района, в който се е намирал канадският кораб. Двете машини обаче не са се доближавали до плавателния съд", увери Конашенков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини