Над 400 пъти руски самолети прехващани от натовски

Наблюдаваме повишени военни действия на Русия край границите на НАТО. Над 400 са случаите на прехващане на самолети на руските ВВС от машини на Алианса.
Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който призова  Военновъздушните сили на Русия да извършват полетите си по границите на пакта при повече прозрачност, за да бъдат избегнати инциденти и катастрофи, съобщи БТА.

По думите на Столтенберг, руските военни машини доближават опасно въздушното пространство на Алианса, а на няколко пъти и го нарушават. 

"Има случаи на нарушаване на въздушното пространство на НАТО в противоречие с международните споразумения. Самолетите приближават нашите граници и кораби, това е предизвикателство", обясни Йенс Столтенберг и определи като „агресивен” начинът, по който се осъществяват въпросните полети. 

Генералният секретар на НАТО настоя руските ВВС да оповестяват полетните си планове, да поддържат връзка с гражданското ръководство на въздушното движение и да летят с включени опознавателни предаватели. 

Генералният секретар на НАТО очаква на започващата утре среща на външните министри да бъде взето решение за продължаващо засилено присъствие на Алианса в страните от Централна и Източна Европа, които имат нужда от повече гаранции за сигурността си. Според него министрите ще договорят и силна политическа и практическа подкрепа за Украйна. 

Столтенберг приветства въведените от ЕС, САЩ и отделни държави санкции срещу Русия, защото дават резултат. 

"Вярвам, че санкции следва да бъдат налагани при агресивно поведение на дадена държава и при нарушение на международното право", посочи генералният секретар. 

По неговите думи Русия налива масло в огъня на конфликта в Украйна с подкрепата си за отцепниците в източната част на страната. 

"Агресивните действия на Русия подкопаха евроатлантическата сигурност, в Украйна и по нейните граници се трупа руска военна мощ, руснаците подкрепят отцепниците, наблюдаваме руски военни действия в района на Европа. Русия има избор - или да продължи да погазва международното право и да изпада във все по-голяма изолация, или да спазва международните си задължения и да си сътрудничи с НАТО", обобщи Столтенберг. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Де
    де миро
    11 -1
    15:02, 1 дек 2014
    Зна4и боли а а а ,да ва *** американска папла4.а другите не ги ли боли а а а а,
  • 2
    Pa
    patriot
    7 -1
    16:18, 1 дек 2014
    Много ги е страх тъпите американци .Да не дразнят ПУТИН че в НЮ ЙОРК може да ги прати.
Последни новини