Шведски изтребители прехванаха 4 руски самолета

Шведски изтребители прехванаха 4 руски самолета, които летели в международното въздушно пространство над Балтийско море с изключени транспондери.
Това съобщиха от шведската армия, цитирана от Ройтерс и БТА. 

„"Равнището на заплаха за Швеция не е нараснало, но шведските въоръжени сили както обикновено следят нарасналата дейност в наше съседство", се казва в изявлението.

Швеция, която не е член на НАТО, съобщи, че е прехванала два руски бомбардировача Ту-22М, които били ескортирани от два изтребителя "Сухой". 

Русия увеличи полетите си в близост до границите на Европа през последните години, принуждавайки самолети на натовски страни и съюзници на алианса като Швеция да вдигат свои бойни самолети по тревога стотици пъти, отбелязва Ройтерс.

Отношенията между Запада и Русия се обтегнаха заради ролята на Москва в конфликта в Украйна и анексирането на Крим от Русия, а нарасналата руска военна дейност в Балтийско море допринася за изостряне на напрежението, допълва агенцията.

Миналата година НАТО прехвана повече от 100 пъти руски самолети - над три пъти повече в сравнение с 2013 г. 

В края на януари британски изтребители прихванаха два руски стратегически бомбардировача. Руските самолети били засечени да прелитат над протока Ламанш, южно от Англия -  близо до британското въздушно пространство, и били прехванати от британски "Тайфун".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини