Не е сигурно, че има смъртен случай от ебола в Македония

Македонското министерство на здравеопазването не потвърди първият случай на смърт от вируса ебола в страната.

Преди това редица македонски и международни медии съобщиха, че в страната е регистрирана първата жертва на смъртоносния вирус в страната.

Както обясни говорителката на здравното министерство Йованка Костовска, цитирана от македонския телевизионен канал MРТ, става въпрос за британски гражданин, пристигнал на 2 октомври и отседнал в хотел в Скопие. Той е бил приет в болница в четвъртък следобед в тежко състояние с вътрешен кръвоизлив, повръщане и повишена температура, а около два часа по-късно е починал. Пациентът е имал симптоми на вируса ебола, но според Костовска има "голям шанс" да става въпрос за друго заболяване.

Според приятеля на британеца, той не е посещавал страни с висока степен на риск от заразяване с вируса. Всички, които са били в контакт с починалия британец, са поставени под специално медицинско наблюдение.

За да се установи точната причина за смъртта, анализите от изследванията са изпратени в Германия и резултатите от тях ще бъдат ясни в рамките на 48 часа. Информация за случая е изпратена в британското външно министерство и в Световната здравна организация.

Вирусът ебола покоси вече повече от 3800, а заразените са над 8000 души. Ефективна ваксина срещу вируса все още не съществува.

В Сърбия за целите на предотвратяване на  разпространението на болестта, предизвикана от вируса ебола, под  медицинско наблюдение да поставени 708 души. Това съобщи Министерството  на здравеопазването на западната ни съседка, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

92-ма от наблюдаваните скоро са се завърнали от места с разпространение на болестта.

Министерството на здравеопазването на Сърбия се отчете за вземането на  "допълнителни мерки за защита" във връзка с появяването на първите  случаи на болестта на територията на Европа.

По-рано Македония съобщи, че заразен с ебола британец е починал, а друг  със съмнение за болестта е хоспитализиран. Полицията в Скопие е отцепила  хотела, в който са били двамата.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини