1000 нови случаи на Ебола за три седмици

Близо 1000 нови случая на заразени с Ебола са били регистрирани през последните 3 седмици въпреки напредъка в борбата със смъртоносната болест в Западна Африка.
Ръководителят на мисията на ООН за борба с Ебола Исмаил Улд Шейх Ахмед заяви пред Общото събрание на ООН, че тази болест придължава да бъде глобална заплаха.

Той допълни обаче, че ужасяващите прогнози отпреди три месеца, че до декември 2014 г. ще има по 10 000 нови случая седмично, така и не са се изпълнили, благодарение на реакцията на редица страни, предоставили медицинска, логистична и финансова подкрепа, включително 2,5 милиарда долара хуманитарна помощ.

"Започваме да виждаме като цяло намаляване на броя на новите случаи", заяви Ахмед, цитиран от АП и БТА.

Броят на хората, починали от Ебола, достигна 8594, а този на заразените - 21 614 души, предаде ТАСС, като се позова на нови данни на Световната здравна организация, цитирани и от БТА.

В Либерия починалите са 3587, а заразените - 8435. В Сиера Леоне - съответно 3132 и 10 306. В Гвинея починалите са 2873, а заразените - 1875.

Икономическите последици

Последиците от Ебола за африканските икономики през 2015 година ще бъдат по-леки от първоначално очакваното. Причинените загуби ще са само малка част от прогнозираните по-рано над 25 милиарда долара, сочи публикуван преди ден доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс и БТА.

Отражението върху брутния вътрешен продукт (БВП) на страните без трите пряко засегнати - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне - вече се оценява на 500 милиона долара на фона на напредъка, който правителствата постигат в борбата с болестта.

Все пак вирусът ще окаже значително влияние върху пряко засегнатите държави, които тази година ще загубят икономически растеж за най-малко 1,6 милиарда долара или над 12 процента от общия си БВП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини