Представиха официално книга за паметниците на Капитан Петко Войвода

Пенка Генева с двете си последни книги

Много близки, роднини и приятели уважиха представянето на най-новата книга на димитровградчанката Пенка Генева, която е посветена на паметниците на Капитан Петко Войвода в България и по -света.

Паралелно с това, родственицата на Петко Войвода афишира пред димитровградчани и предпоследната си творба със заглавие "Спомен и памет за Каракирковия род - родът на Капитан Петко Войвода".

Събитието се състоя в голямата читалня на Градска библиотека "П.Пенев" и бе посветено на деня на народните будители - 1 ноември. За най-новата книга на Генева говори нейната приятелка и преподавател по бълг.език Вирджиния Минчева. Тя посочи, че "Паметниците на Капитан Петко Войвода" не е само статистика, а и сакрална изповед за родолюбивата памет.

"Щастлив човек съм, защото съм присъствала на представянето на всички книги на Пенка Генева", заяви Минчева и добави, че жителите на Димитровград са благословенни, че тук живее автор като родственицата на Капитана.

Авторката поясни, че четвъртата й творба съдържа информация за общо 26 паметници, паметни плочи, бюстове, барелефи и др. изображения с лика на Петко Войвода. Сред тях се открояват тези в Рим, Киев и САЩ, където видният българин е изобразен върху колонада. Паметник има и в шуменско село, носещо имато на Капитан Петко, населено с турско население. Там уникалното е, че борецът за свобода е изобразен седнал.

Генева разказа, че е имало идея да се изсече монета с лика на Петко Войвода, но впоследствие това е отпаднало. Обсъждала се е възможност за медал с неговия образ, но такъв вече има, припомни димитровградчанката. В представянето участие взеха участие възпитаници на ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в Черноконево и певческа група "Романтика".

Много близки, роднини и приятели уважиха представянето на най-новата книга на димитровградчанката Пенка Генева
Стихове, посветени на Петко Войвода рецитираха деца от училището в Черноконево
Поздрав към Пенка Генева отправи певческа група "Романтика"

За най-новата книга на Генева говори нейната приятелка и преподавател по бълг.език Вирджиния Минчева
Книгите на Пенка Генева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    A
    a
    0 0
    14:08, 28 окт 2014
    а другарката Георгиева, къде е ...
Последни новини