В Скобелево почетоха 100 години от смъртта на Яворов

100 години от смъртта на поета Пейо Яворов бе почетена днес в димитровградското село Скобелево

100 години от смъртта на поета Пейо Яворов бе почетена днес в димитровградското село Скобелево. Там за шеста година бяха организирани Яворови възпоменателни тържества, които тази година преминаха под надслов "100 години безсмъртие".

Димитровградското село е тясно свързано с поета, родом от Чирпан, тъй като от 1895 до 1897 г. в сградата на гарата в Скобелево Яворов е работил като стажант -телеграфист.

Да почетат Яворов пред паметната плоча на гарата бяха дошли доц. Милкана Бошнакова от Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий", представители на къща -музей "Яворов" в Чирпан, които бяха съорганизатори на проявата, представители на читалищата в Общината, преподаватели, общински съветници и много жители на селото.

Възпоменателното мероприятие започна с панихида за Яворов, последва едноминутно мълчание в негова памет и поднасяне на венци и цветя. Гостите разгледаха и музейната сбирка в сградата на ЖП гарата, съдържаща облекло, снимки и телеграф.

Организаторите от НЧ "Искрица - 1901" в Скобелево, Общините Димитровград и Чирпан бяха подготвили литературно -музикална програма, в която дейно участие имаше и Духовият оркестър на Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Яворов

Музейната сбирка в сградата на гарата

Сградата на гарата в Скобелево

Духовият оркестър на Димитровград имаше дейно участие в днешните тържества

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123...
    6 0
    19:22, 28 окт 2014
    Поклон пред делото на големия поет! Добре е, че все още има родолюбиви българи, за да не се забравят имената на великите.
Последни новини