Khan Academy стартира и на български

Екипът на КА-България, снимка:личен архив

Тестовата версия на Кhan Academy за България вече е факт. Платформата, чиито двигател у нас е хасковлията Иван Господинов, стартира в края на този месец. Те я достъпна за всички, които искат да я тестват и да се докоснат по-бързо, по-лесно и по по- смилаем и интересен начин до света на знанието.

Усилията на първия българин, тръгнал да превежда на родния си език най-популярната в света образователна интернетпрлатформа Иван Господинов започват още през 2012 г., когато той е свързва с Khan Academy, за да поиска позволението им за изпълнение на български език.

В края на същата година на български Академията има работеща Facebook страница и около 100 преведени видеоклипа. През следващите месеци десетки доброволци се включват за да доразвият инициативата, и да популяризират КА като нструмент за подобряването и на образованието в България.

Работи се предимно в интернет, тъй като доброволците превеждат от различни градове, държави и часови зони.

Така успяват да изведат субтитрираните  български преводи до четвърто място в света, сред всички държави, които превеждат он-лайн уроците на езиците, които ползват.

Khan Academy е образователна организация с нестопанска цел, която безвъзмездно предлага над 7 500 видео урока с над 100 000 упражнения към тях, вградени в учебна социална мрежа, както и образователен софтуер за управление на класната стая за учители. Това е най-мащабният цифров образователен проект в света и всичко в него е безплатно и се разпространява свободно.

Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер.

Затова след като платформата на български вече е факт, родните ентусиасти търсят още доброволци-преводачи.

Всеки може да се включи в начинанието според времето с което разполага, езиковите си познания или просто с разпространението на идеята.

Някои от преводачите редактират субтитри, други дублират уроците на български с помощта на вече преведени субтитри; монтират записи, а трети помагат с терминологията или дават оценка на вече преведените и записани на български уроци.

Според българският екип на КА това, което вършат е много важно, защото смятат, че качественото и безплатно образование и свободният достъп по всяко време до него са важни неща. Освен това смятат, че платформи като КА са следващата стъпка в образованието и не искат България да изостане с образователните технологии.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пл
    Пламен Тошевски
    4 -5
    16:32, 29 окт 2014
    Циганите масово се включват!Радост по
    махалите и просперитет!
  • 2
    Чо
    човек
    3 -5
    19:57, 29 окт 2014
    Кан акаедмията е създаден от индиянци
Последни новини