Д-р Адам Персенски:Връщаме медицината в болниците за сметка на търговията!

Д-р Адам Персенски

Както Кърджали бг вести първи съобщи шефът на многопрофилната болница в Ардино д-р Адам Персенски бе назначен в правителството „Борисов 2”,като зам.-министър на здравеопазването. Назначението е част от ангажимента на премиера за издигане в Министерски съвет на хора с мюсюлмански имена или вероизповедание.Предлагаме на читателите блиц интервю със зам.-министър д-р Адам Персенски дадено специално за Кърджали бг вести:

-Д-р Персенски назначението Ви в кабинета „Борисов 2“ бе една от най-четените новини в електронните издания в Кърджали. На какво отдавате този интерес?

  -Отдавам го на това, че назначението е сравнително неочаквано , но се радвам, че голяма част от гражданите на региона са удовлетворени от  това назначение и лично изразиха подкрепата си за мен. 

-Вие поемете стратегическо направление-работа с еврофондовете.Не е ли това „горещия картоф“ на здравното министерство?

 -Мисля, че в МЗ има много по-горещи картофи, но ние още от първите дни работим като един много добър екип и вярвам, че имаме всички предпоставки за значителен успех.

-Какви са възможностите с пари от еврофондовете да се реформира радикално здравната ни система?

 -Като знаем какво е състоянието на държавният бюджет трябва да положим усилия за възможно най-добро усвояване на европейските фондове.

-Младите лекари у нас плащат специализацията си и след това бягат в чужбина. В същото време парите по европрограми не се усвояват.Ще се промени ли тази практика?

 -Вече имаме конкретни стъпки в тази насока  и специализацията ще стане безплатна за лекарите. Освен това ще облекчим условията и реда на започване на специализация и младите лекари ще получават възнаграждение по време на срока на обучение.

-Кърджалийско е район ,където има нужда от общински болници поради тежкия терен. Трябва ли държавата да полага грижи за тях или да очакваме съсредоточване на медицинските услуги в големите областни здравни заведения?

-Не само Кърджали е тежък район. И на други места в страната има проблеми при достъпа на пациенти до болнична помощ. Желанието на министерството е да върне все повече медицината в болниците в България за сметка на търговията, да засилим връзките между общинските и областните болници, които в момента са изцяло изгубени, от което страдат както пациентите, така и колегите, включени в тяхното лечение.

-Хората в Източните Родопи се надяват като местен човек да помогнете на региона.Какво бихте поискали от премиера Борисов?

-Премиерът Борисов е доказал своята ангажираност към нашият регион и самото ми назначение е едно от доказателствата за това. Това, което ще поискам ще го кажа на премиера, а се надявам хората в Източните Родопи да го усетят.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини