Прокуратурата откри неизправни язовирни стени

Множество закононарушения, неизправни язовирни стени и липса на карти с рисковите за наводнения райони е установила разпоредената от главния прокурор проверка.
След наводнението в Мизия Сотир Цацаров нареди да бъде проверено състоянието на рисковите водни обекти в цялата страна. Проверката е обхванала периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент и е проведена на два етапа: дейността на басейновите дирекции и извършеното от кметовете и областните управители.

При първия етап прокурори от апелативните прокуратури са работили на място. Данните за рисковите водни обекти са изпратени на съответните окръжни прокуратури, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Обобщеният доклад на проверяващия екип сочи следното - изготвени са общо 95 предписания до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на конкретни дейности за обезопасяване на рискови водни обекти.

Образувани са 4 преписки с оглед данни за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.

Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност.

Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на неизправни или частично изправни язовирни стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности и др.

По покана на министър-председателя Бойко Борисов Цацаров е разпоредил прокурори от проверяващия екип да вземат участие в обсъждането на тези проблеми на днешното извънредно заседание на Министерски съвет.

Борисов се разпореди то да се проведе, след като по време на петъчния парламентарен контрол Корнелия Нинова попита каква е готовността на държавата да се справи с нови наводнения.
Докладът с нарушенията е изпратен на премиера, уточниха от прокуратурата.

На днешното заседание ще бъде обсъждан и бюджетът за догодина.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мижи да те лажим
    2 0
    15:45, 1 дек 2014
    И какво с тая проверка - поправиха ли не работещите изпускатели на язовирите, платиха ли заплатите на работниците от "системите", възстановиха ли системата за наблюдение и превенция на язовирите по време на интензивни валежи и суши?
Последни новини