Бойко готов да спаси "Южен поток"

Премиерът иска "задачи" за Брюксел от депутатите, те се изпокараха

Отказът на Русия от проекта "Южен поток" ще е основна тема в днешния разговор между шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов. Това съобщи самият Юнкер, цитиран от ТАСС. Той отказа да коментира решението на Русия. "Засега аз няма да говоря по този въпрос. Трябва да проведа консултации с комисарите, отговарящи за това досие, и ще се срещна с българския премиер Бойко Борисов, за да обсъдим тази тема", добави Юнкер.

Ако печалбите за България са в размер на 400 млн. евро годишно, колкото президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви в понеделник, то пускането на проекта "Южен поток" би било изключително изгодно за нас. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. "Бихме могли да инвестираме половината от сумата, която е около 1.5 млрд. лева, и след три години да започнем да си ги връщаме. Ако е такава печалбата, той става много изгоден, да се съсредоточим и да се опитаме да го спасим, щом е толкова изгоден", отсече той пред народните представители. Борисов вчера дойде в парламента, за да поиска от депутатите "задачи", които да отстоява и пред Европейския съюз, и пред Русия. От вчера министър-председателят е в Брюксел и ще има срещи с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с новия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск и с председателя на Европарламента Мартин Шулц. "Затова искам българският парламент да излезе с декларация, която да представя на партньорите ни", посочи Борисов.

Борисов отговори рязко и на изявлението на Путин за българския суверенитет. "Не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България", каза премиерът. Той изрази позиция, че газопроводът ще бъде строен само при спазване на европейските правила. "Когато сме приемали договора за ЕС, ние ясно сме казали, че се съобразяваме с европейските директиви на това голямо европейско семейство. Трябва да се съсредоточим и да се опитаме да видим, щом е толкова изгоден за 400 млн. евро на година този проект, да го спасим. Да ми дадете тази възможност и от ваше име да имам зад гърба си решението на българския парламент или подкрепата му, да се опитаме да го спасим", каза Борисов.

Народните представители обаче се разцепиха 50:50 по темата. И в крайна сметка с един глас разлика отказаха дори да обсъдят проектодекларация, която да връчат на премиера. "За" гласуваха БСП, ДПС и "Атака", както и БДЦ, АБВ и двама от Патриотичния фронт.

Борисов посочи още, че в Брюксел ще настоява да разбере дали и как Гърция смята да строи газопровода, ако той мине през Турция, и дали ще бъде спазен третият енергиен пакет, заради който ЕК започна наказателна процедура срещу България. По думите му България би загубила и над 100 млн. евро годишно от транзита на газ, който пренасяме към Турция, ако "Южен поток" ни заобиколи.

На няколко пъти премиерът подчерта, че решението за спиране на строежа на българската територия е взето от предшественика му Пламен Орешарски. Което пък накара лидера на БСП Михаил Миков да обвини министър-председателя, издигнат именно от левицата, че се е поддал на натиск. Миков посочи, че "Южен поток" трябва да се строи, а минаването на проекта през Турция няма да ни осигури диверсификация, но ще загубим от таксите. "Поколенията няма да ни го простят", заключи соцлидерът. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се обяви против тръбопровода, като посочи, че цифрата 400 млн. евро е посочена единствено от Путин, като не е ясно дали тя е реална или не. Реформаторският блок пък се обяви за строеж, но при условие, че всички европейски правила са спазени, а България има икономическа изгода от това. РБ натовари Борисов и със задачата да лобира в ЕС за европомощ за интерконекторите с Гърция, Турция и Сърбия. Подобна позиция заеха и от ДПС, а АБВ защитиха пламенно проекта.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини