Задържаните мюсюлмани обжалват ареста си

Седемте души, задържани при провелата се преди повече от седмица шумна акция на ДАНС срещу привърженици на "Ислямска държава", обжалват задържането си под стража.

В петък Пазарджишкият окръжен съд остави всички в ареста, като прие, че за тях има данни, че са проповядвали антидемократична идеология, възхаваляща принципите на терористичната организация. За един от тях - Ахмед Муса Ахмед, сочен от държавното обвинение като водач на останалите шест, съдът прие че има обосновано предположение, че е пропагандирал и война.

Останалите задържани са: Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

"Приемете, че сме провели акция за генерална превенция... Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде". Думите са на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, който беше извикан в парламента заради акцията, а Реформаторският блок поиска оставката му.

Основните доказателства представени от прокуратурата са снимки от фейсбук профилите на задържаните, свидетелски показания и иззети от къщите им литература и компютри.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини