Ситуацията в Елхово е критична заради река Тунджа

Река Тунджа прелива при Елхово. Обстановката в града остава критична. Нивото на реката продължава да се покачва. Засега няма евакуация на хора.
Наводнени са най-ниските части на Елхово. Под вода са дворни места и мазета на две от улиците, проблем създава и градската канализация.

Залят е паркът и животинския пазар. Няма данни за бедстващи хора, съобщи Дарик.

Готовност за евакуация имат 100 семейства, такава обаче на този етап не се налага.

Министър Вучков, който посети в събота Елхово, е разпоредил в бедстващите райони и в селищата без електрозахранване да бъде осигурено максимално полицейско присъствие, за да се гарантира имуществото на хората.

Той призова хората да спазват стриктно разпорежданията и съветите на служителите на вътрешното министерство и на представителите на местната власт.

Нивото на Тунджа край Ямбол в сравнение с вчерашния ден остава почти без изменение.

Гълъбово и Раднево все още са в бедствено положение. В Гълъбово действа Национален кризисен щаб заради щетите от пороите.

В събота вечерта в град Гълъбово бе премахнат режимът на тока и електрозахранването бе възстановено, съобщи областната администрация в Стара Загора. Възстановено е електричеството и във всички села в региона, които нямаха ток през последните дни, след като подстанция Гълъбово беше наводнена.

В Раднево десетки къщи и земеделски площи са наводнени.

В Северозападна България все още 23 селища са без ток. Има много наводнени площи, особено в Чипровци и Видинско.

В събота министър Веселин Вучков алармира, че парите, предвидени за бедствия, са недостатъчни.

"Крайно време е, според мен, държавата да помисли за това по-дългосрочно, така че превантивно да атакуваме бедствията, а не в последствие", е мнението на министъра на вътрешните работи.

Според него пари за подпомагане на хората, претърпели бедствия, в комисията винаги ще има, макар че ресурсът е много ограничен.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини