Снегът затвори пътища, забави полети и влакове

Първият сериозен сняг за тази зима, придружен и с бурни ветрове, затвори пътища, въведе ограничения за ползване на други и забави полетите от летище София. Най-тежко е положението в Северна България.

Поради силен вятър, снегонавявания и нулева видимост се затварят за движение на всички превозни средства пътищата от Силистра до Шумен, Русе и Добрич, както и отсечката Дулово-Исперих, в област Силистра, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструкутара" (АПИ). Движението ще бъде възстановено след нормализиране на изключително тежката метеорологична обстановка в областта.

27 машини са работили през цялата нощ по снегопочистването и опесъчаването на републиканската пътна мрежа в област Видин, където вече има 20 см. сняг, предаде радио "Фокус". 25 см е снежната покривка в района на Белоградчик. Пътят Видин – Белоградчик е проходим, на много места са се образували навявания от сняг и се работи по разчистването им. Връзката между Видин граничен пункт "Връшка чука" е проходима, но силният вятър е започнал да образува навявания от сняг.

Около 30 сантиметра е снежната покривка в община Макреш, съобщи Иван Каменов, кмет на общината. По думите му, снегопочистващи машини работят от 4 часа сутринта. В селото ток няма от 16 часа вчера.

В област Монтана се ограничава движението по пътя между Расово - Медковец поради снегонавявания. Пак по същата причина всички товарни автомобили трябва да са с вериги в отсечката между Правец и Етрополе.

От АПИ уточниха, че над 600 машини са обработвали пътната мрежа в районите със снеговалеж през изминалата нощ. От агенцията припомниха, ча за днешния ден е обявен жълт код за силен вятър, сняг и поледици за всички области в страната.

От летището в София съобщиха, че метеорологичната обстановка е усложнена, заради силния вятър, обилен снеговалеж и навявания. По тази причина се налага през около час пистите да се почистват и да се извършват антиобледенителни процедури на всички самолети, което води до забавяния спрямо посочените в полетното разписание часове. Забавянията са до 2 часа от посочения час. Към момента няма отменени полети.

От БДЖ съобщават само за два влака със закъснение. Композициите Плевен - Варна и София -Варна имат изоставане от графика с около 50 минути.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини