Интересни новогодишни традиции по света

Милиони хора по света ще отпразнуват настъпването на новата година по най-различни необичайни начини. В Сърбия и Русия има традиция да се гмуркат в ледено езеро, докато държат ствол на дърво, който се поставя под леда. В Румъния фермери опитват да общуват с животните си в новогодишната нощ. Ако успеят, се смята, че ще имат късмет през цялата година. "Дейли мейл" обобщава традициите за посрещане на новата година по света.

- Япония – будистки храмове в цялата страна възвестяват началото на новата година със 108 камбанени удара, по един за всеки човешки грях според будистките вярвания. Много японци смятат, че този акт ги пречиства от греховете през миналата година.

- Китай – много китайци ще боядисат входната си врата в червено като символ на щастие и добър късмет. Те може също така да изберат да скрият ножовете си, така че никой да не се пореже, тъй като се смятало, че порязването може да повлияе на късмета на цялото семейство през новата година.

- Филипините – от дълго време кръговете се смятат за свещени във Филипините и поради това те имат засилено присъствие в посрещането на нова година. Хората носят дрехи на точки, ядат кръгли плодове и хвърлят монети в кофи за смет. Смята се, че всичко това ще донесе просперитет.

- Сибир – в Сибир и Русия има традиция хората да се гмуркат в ледено езеро, докато държат ствол на дърво, поставен под леда.

- Мианмар – на традиционният фестивал "Тинян" хората се пръскат с вода един друг, за да започнат новата година с пречистена душа.

- Сингапур – всяка година сфери с желания, съдържащи надеждите на хората за новата година, се пускат в река Сингапур. Тези желания са написани върху белите сфери и хора от цял свят се стичат, за да участват.

- Армения – арменските жени пекат специален хляб, в който поставят желания за късмет и щастие.

- Русия – руснаците пишат желание, изгарят го и след това пускат пепелта в чаша за шампанско. След това те трябва да изпият шампанското преди 12 януари.

- Беларус – според новогодишните традиции неомъжените жени играят на игри, които определят коя от тях ще се омъжи през новата година. При една от игрите петел трябва да избере царевица от купчини, поставени пред всяка от жените. Тази, пред която принадлежи купчината, ще се омъжи първа.

- Гърция – по традиция на входната врата на къщата се окача кромид лук, като символ на прераждането за новата година. На следващата сутрин родителите събуждат децата си, като намазват главите им с лука.

- Eстония – по традиция на нова година естонците опитват да ядат седем, девет или 12 пъти, тъй като това са щастливи числа. Колкото повече ядат, толкова по-изобилна ще бъде храната през следващата година.

- Румъния – румънските фермери опитват да общуват с животните си в новогодишната нощ и ако успеят, ще имат късмет през следващата година.

- Южна Африка – жителите на Йоханесбург празнуват, като хвърлят стари уреди през прозореца, пресъздавайки поговорката "навън със старото и вътре с новото".

- Турция - докато камбаните звънят на Нова година, традицията повелява да отвориш входната врата и да поръсиш сол на прага. Смята се, че този акт носи мир и изобилие на дома и бизнеса.

- Чехия – чехите вярват, че е възможно да се предскаже какво е подготвила новата година, като разрежат ябълка наполовина и погледнат формата на сърцевината й.

- Белгия – на 1 януари белгийските деца четат новогодишни писма на своите родители или баби и дядовци, които са написали в училище и са ги украсили с традиционни мотиви като ангели, рози и панделки.

- Австрия – австрийците смятат прасетата за символ на добър късмет и поради това празнуват новата година, като се угощават с малки прасенца и подаряват марципанови или шоколадови прасенца.

- Дания – датчаните обичат най-много да посрещат новата година, като хвърлят чинии на прага на съседа. Колкото повече чинии счупят на вратата, толкова по-голям късмет ще имат през новата година.

- Франция – мнозина французи посрещат новата година, като ядат палачинки. Други обаче избират традицията да се целуват под елхата, когато настъпи полунощ.

- Германия – много германци ще посрещнат новата година с поничка с конфитюр или ликьор, но за по-забавно традицията повелява някои понички да имат различен пълнеж като горчица и ако я изядете, ще имате лош късмет.

- Италия – за италианците червено бельо в новогодишната нощ носи любов, просперитет и добър късмет. Във Венеция хората се събират на площад Сан Марко за масова целувка в новогодишната нощ.

- Македония – македонците празнуват втора Нова година на 14 януари по македонския православен календар. В този ден децата получават подаръци от роднините си.

- Испания – много испанци и латиноамериканци изяждат 12 гроздови зърна в последните 12 секунди до полунощ. Смята се, че тази традиция им гарантира щастлива Нова година.

- Бразилия –всяка година хиляди бразилци хвърлят бели цветя в океана като подарък за богинята на морето с надеждата, че тя ще изпълни желанията им пред идната година.

- Аржентина – смята се, че носенето на розово бельо ще привлече любовта идната година, а яденето на боб ще помогне за запазването на настоящата работа или за намирането на по-добра.

- Боливия – боливийците вярват, че носенето на ярко жълто бельо в новогодишната нощ ще увеличи късмета им през следващата година.

- Колумбия – с надеждата да имат изпълнена с пътувания година колумбийците ходят с куфар на 31 декември.

- Мексико – На нова година много мексиканци украсяват домовете си в различни цветове, всеки представляващ надеждите им през новата година, червеното е за любов, жълтото за работа, а зеленото е за пари.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини