Заразен с Ебола лекар оздравя след експериментално лечение

Италиански лекар, който бе заразен с Ебола в Западна Африка, оздравя след експериментално лечение.
50-годишният мъж, чието име не се съобщава, бил хоспитализиран в специализирания в лечение на инфекциозни болести институт "Спаланцани" в Рим след като бил евакуиран от Сиера Леоне в средата на ноември, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди десет дни лекарите му съобщиха, че той може да диша, да ходи и да се храни без чужда помощ.

Очаква се днес медиците да обявят на пресконференция, че болният е минал от състояние на възстановяване на пълно оздравяване и да му разрешат да напусне изолираната си стая.

Лекарят работел от октомври за италианска неправителствена организация в Лакка, Сиера Леоне, където се заразил с Ебола.

Британска медицинска сестра, която се заразила с Ебола в Сиера Леоне, също е получила експериментално антивирусно лечение и кръвна плазма от оцелял от болестта. Полин Кафърки е лекувана в болницата Ройъл фрий хоспитъл в Лондон, единствената в страната, която е оборудвана с изолирани стаи за лечение на Ебола.

По данни на СЗО броят на заразените хора в трите най-тежко засегнати от епидемията страни Сиера Леоне, Либерия и Гвинея е достигнал 20 081 души, а смъртните случаи досега са над 7842. Повече от една трета са случаи, потвърдени след лабораторни изследвания в Сиера Леоне, което я прави най-тежко засегнатата страна от епидемията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини