Ледената Тунджа закипя от мъжкото хоро

Стотици калоферци се хванаха на мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа. Най-малкият участник Драган Коджейков изнесе Богоявленския кръст.
По традиция с бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама" под съпровода на тъпани и гайди, мъжкото хоро нагази в Тунджа минути след 8 часа, съобщиха bTV и БГНЕС. Преди мъжете да влязат във водата се наложи ледът, обхванал реката, да бъде разбит.

Стотици калоферци и гости на града наблюдаваха как поп Тодор хвърли Богоявленския кръст във водата, а белите гълъби полетяха в небето.

Традиционно кръстът бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро. Тази година това е Драган Коджейков.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве.

Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини