През 2015-та: Собственици няма да подават декларации за данък МПС

Лицата, които са единствени собственици на автомобила, няма да подават декларации през тази година

Някои промени в Закона за местните данъци и такси, касаещи гражданите през 2015 г. разясни шефът на отдел "Приходи" в Димитровград Георги Стайков. 

Според тях, лицата, които са единствени собственици на автомобила, няма да подават декларации през тази година. Тази информация ще постъпва при данъчните по служебен път от КАТ Пътна полиция и Министерство на финансите. На база данните ще се разпращат и покани за плащане на данъците. Декларация за МПС се подава, ако има съсобственост, ако колата се придобита по наследство или има ТЕЛК -решение за освобождаване от дължимия данък, поясни Стайков.

Димитровград една от пилотните общини, където се въвежда това изискване.  Има трудности, но ще се справим, заяви шефът на отдел "Приходи".

Данъчната кампания в Димитровград стартира на 15 януари, казаха от отдел "Приходи"

Друга новост е, че се променя срока на старта на кампанията за плащане на местните данъци и такси. Досега това се случваше в началото на март месец, а през 2015 г. се разчита на готовността на всяка Община. В Димитровград кампанията започна на 15 януари. Ако гражданите платят своите данъци в пълен размер до 30 април, могат да ползват 5% отстъпка.

Стайков отчете, че тукашният отдел "Приходи" е изпълнил своята годишна задача - при планирани 6 305 000 лв., реализилани от данъци са 6 315 000 лв. Намаление на постъпления в сравнение с предходната година има при патентния данък с близо 11 000 лв. Причината са по-малко подадените декларации, посочи Стайков.

103% изпълнение на данъка върху пътни превозни средства отчитат още данъчните, като събраната сума е в размер на 1 550 028 лв. На 99.15% е изпълнението при данъчните приходи, от които постъпленията в бюджета са 3 051 890 лв. При неданъчните, сред които е и таксата за битови отпадъци, изпълнението на годишната задача е 89.88% или 2 900 893 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини