Кукерски маски показват в димитровградския музей

В Исторически музей –Димитровград ще бъде открита изложбата „Кукерските игри-феерия от багри, магия и мистерия” на 24 февруари

Интересна изложба ще бъде открита на 24 февруари от 17:30 часа в Исторически музей –Димитровград. Надсловът й е „Кукерските игри-феерия от багри, магия и мистерия” и е на Регионален исторически музей - Ямбол.

Традиционните кукерски игри са емблематични за Ямболския край. Свързани със земеделския бит на народа ни, те са пропити с магии за плодородие и здраве. Корените им водят към далечни езически времена, към културата на древното тракийско население на Балканите, разказаха от тукашния музей.

В изложбата ще могат да се разгледат оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, както и възстановка на част от обредните действия: заораване и кукерско хоро.

Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век могат да видят димитровградчани, ако посетят изложбата. Тя съдържа старинни образци на кукерски маски и костюми, както и с основните персонажи в кукерската дружина.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини