В Димитровград организират наблюдение на частично слънчево затъмнение

Общинска програма за отбелязване годината на светлината изработиха в Димитровград

Общинска програма за отбелязване на 2015 -та като Международна година на светлината подготвиха в Димитровград. Според прието от ООН и ЮНЕСКО решение, настоящата година е постевена на постиженията в областта на светлината.

Мероприятията тук стартират точно след месец на 18 март, когато в зала "Гросето" ще бъдат отличени мултимедиини презентации на ученици, свързани с темата.

На 19 март в КДК-Димитровград ще гостуват представители на Физичния факултет към ПУ "Пайсий Хилендарски" - Пловдив, които ще демонстрират опитни постановки на съвременни и класически светлинни техники.

На 20 март предстои общоградско наблюдение на частично слънчево затъмнение. Очаква се между 11:30 и 13:00 часа над 50% от слънчевия диск да бъде закрит от Луната. Димитровградчани ще могат да наблюдават явлението с помощта на телескопи. Те ще бъдат разположени на няколко места в града - площад "България", дворовете на ПМГ "Иван Вазов", ОУ "Алеко Константинов", ПГ "Проф.д-р Асен Златаров" и планетариум "Джордано Бруно".

През месец юни по програма е предвидено събитие в парк Марица под надслов "Светлини по Марица". Там ще бъдат разположени работилници, както и т.нар сцена на светлината.

През септември месец предстои да бъде видяно пълно лунно затъмнение, което ще се случи на 27 -ми срещу 28-ми. Отбелязването на годината на светлината приключва през октомври с конкурс.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини