10 °C

"Специална ситуация в България" - настоящият проект на LIC33

Една нощ време, след като до български медии бе разпространено съобщението, че европейски инвеститори ще придобият мажоритарен пакет в БТК, в интернет се появи и техен сайт. От информацията в него не се разбират повече подробности от съобщеното в сряда вечер.

Все така неизвестни остават акционерите в компанията.

От сайта се разбира, че начело на енигматичната компания LIC33 стои Пиер Луврие. Той е белгийски гражданин с руски паспорт, съобщава "Капитал". Според информация на в. "Стандарт" преди две седмици в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към "Дунарит", който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company (изписано като абревиатура - LIC). Той за кратко беше прокурист на "Дунарит", а отскоро е управител на "Кемира", което е собственик на военния завод.

За Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия.

Другата част от екипа включва Брус Бауърс (според информацията в сайта - инвеститор на развиващи се пазари с опит в управлението на хедж фондове в Източна Европа) и Анатоли Кайро, които са управляващи директори, старши съветник е генерал Бертран Кавайе (според официалната му визитка е работил във френската жандармерия, а в момента се занимава с финансова сигурност), а Жан Жакобе (специалист по преструктуриране на компании, започнал кариерата си в "Проктър и Гембъл") е също съветник, но независим.

За себе си фирмата посочва, че е частна инвестиционна компания, която търси партньорства с растящи бизнеси в Европа. "Ние купуваме контролни дялове и посвещаваме времето и усилията си да увеличим потенциала на нашите проекти, след което - след 3 до 5 години, излизаме от тях", пише още на сайта на компанията.

В менюто "Настоящи проекти" на дружеството няма друго освен проектът, озаглавен "Специална ситуация в България". Тук, подобно на съобщението до медиите от снощи, се посочва, че компанията е в процес на покупка на портфолио, което включва голям телеком (БТК), телекомуникационна инфраструктурна компания, дялове от компании в сферата на отбраната и авиацията, както и дялове в медии и недвижими имоти. Или конкретно казано, това означава: БТК, "Дунарит", "Авионамс" (бившият "Терем Георги Бенковски"), ТВ7, контролирани от години от Цветан Василев, посочва "Капитал".

По информация на "Капитал" от два независими източника VTB, която държи 33% в БТК, и кредиторите са били извън всякакви преговори за продажба на участието си, затова, ако се говори за продажба, тя е на дял под 44% от телекома.

На сайта на "инвеститорите от ЕС" се обяснява, че след придобиването на акциите в дружествата първо ще бъдат погасени дълговете им, след това ще се инвестира в развитието им и по-късно инвеститорът ще излезе от тях.

Посочва се още, че "инвеститорът от Европейския съюз" разчита много на силната подкрепа на българското правителство, което да гарантира спазването на закона в "тази ситуация" с БТК.

"Намерението на инвеститора е да работи с правителството и всички акционери в телекома, за да рефинансира дълговете на компанията (900 млн. евро). Това би трябвало да спаси хиляда работни места и да даде възможност на инвеститорите да предпазят финансите на компанията в бъдеще", се посочва още в сайта. "Предишният собственик няма никакъв интерес към активите, придобити от LIC33", се допълва там.

Според написаното се очаква повече детайли по случая да бъдат оповестени на пресконференция на 24 март.

"Според моите сведения това, което излезе като информация, не е вярно", обяви в коментар по темата вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.


Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини