Работещите в димитровградската болница протестираха срещу въвеждането на лимити в здравеопазването

С хартиени лентички на ревера бяха днес работещите в МБАЛ "Света Екатерина", за да изразят недоволството си от въвеждането на бюджетите в общинските болници

Символично протестираха в деня на своя професионален празник - 7 април лекари, сестри и помощен персонал в МБАЛ "Св.Екатерина"-Димитровград. На ревера си те бяха поставили хартиени лентички с надпис "Аз протестирам". Инициативата се подкрепя от всички работещи тук, коментираха от ръководството на здравното заведение, което днес се срещна с журналисти.

Не сме доволни от въвеждането на новата методика на финансиране на болничното здравеопазване, което променя досегашната, съществуваща още от 2000 година. Докато преди се говореше, че парите ще вървят след пациента, от тази година се въвежда бюджет, т.е. връщаме се на положението, което беше по времето на социализма, поясни управителят на МБАЛ д-р Матей Матеев. 

Всичко това се прави в момент, когато не са въведени здравни карти, няма основни или допълнителни пакети, а единственото, което се прилага сега са лимитите - болниците получават 90 % от миналогодишните бюджети.

За 2014г. МБАЛ "Св.Екатерина" е получила около 2 700 000 лв. по клинични пътеки. Парите са крайно недостатъчни за издръжката на болницата. Подобно на много от малките здравни заведения в страната, и нашата е поставена пред угроза от финансов колапс, коментира още Матеев. Това в пълна сила важи и за МБАЛ "Света Екатерина", която има задължения, трупани в годините. В момента цифрата им надхвърля 3 000 000 лв.

Нашият символичен протест е насочен основно към Българския лекарски съюз, който се съгласи с лимитите и към НЗОК, не толкова към Министерството на здравеопазването, заявиха още от управата на МБАЛ.

От ръководството на МБАЛ днес дадоха пресконференция за ситуацията с протеста и болницата в момента

За димитровградската болница въведеното лимитиране ще означава, че е изправена пред възможността да не може да работи.  През март бюджета, който Здравната каса е отпуснала на МБАЛ "Св.Екатерина" на 20-то число е бил преизпълнен. 

"От 20-то до 30-то число болницата трябва да не работи или да връщаме пациенти, което е невързможно", коментира зам.управителят д-р Валентин Палашев. И добави, че ситуацията с местното здравно заведение е спешна - няма листа на чакащи пациенти, в Общината преобладава предимно възрастно население, така че няма как хората да не бъдат обслужени. Според д-р Палашев, това което се прави е недомислица, а не реформа в здравеопазването. Миналия месец са заработени 80 000 лв. над наложения лимит., които е средно около 200 000 лв. От тях 190 000 лв. отиват само за фонд "Работна заплата".

От местното здравно заведение не скриха, че заплатите на работещите тук са изключително ниски, няма и допълнително материално стимулиране, както е на други места. Работят общо 220 души, от които 100 лекари. 

Към протеста се присъедини и обслужващия персонал в болницата

Ако не бъдат чути, лекарите се заканват да продължат с протестите в законовата им форма. Според тях, новите лимити няма да издържат. Въпреки ситуацията, тукашната болница продължава да работи и приема пациенти. През миналия месец през отделенията са преминали 640 души.

640 души са преминали през МБАЛ през миналия месец, отчетоха от там
Здравното заведение продължава да работи и в новата ситуация

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини