Шефът на Газпром пристига в Атина за разговор с Алексис Ципрас

Ръководителят на Газпром Алексей Милер днес е на посещение в Атина. Милер, премиерът на Гърция Алексис Ципрас и енергийният министър Панайотис Лафазанис ще обсъдят "настоящите енергийни въпроси, които са обект на интерес", обяви пресцентърът на министерството на енергетиката в Атина.

Говорителят на Алексей Милер потвърди, че такова посещение е планирано, но отказа да коментира какъв ще е дневният ред на срещата.

По време на посещението си в Москва в началото на месеца Ципрас изрази желанието си Гърция да участва в проекта за газопровод "Турски поток", а Владимир Путин потвърди готовността на Русия да участва съвместно с Гърция в проекти, чиято стойност ще помогне на Атина да се издължи на международните си кредитори.

Според анонимни източници на агенция "Ройтерс" в Атина ще бъдат обсъдени именно подробности около мащабния газов проект, който е алтернатива на провалилия се "Южен поток".

В края на милата седмица немското издание "Шпигел" публикува информация, според която днес се очаква Гърция и Русия да подпишат енергийно споразумение за "Турски поток",  благодарение на което властите в Атина ще получат между и 3 и 5 милиарда евро. Според изданието, предвидената сума е под формата на аванс в рамките на продължаването на проекта "Турски поток" през гръцка територия към Централна Европа. Ден по-късно Кремъл отрече, че е имало договореност с Гърция за предоставяне на аванс.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини