И листите скараха реформаторите

Реформаторите се сдърпаха и за начина на редене на листите за общински съветници. Разногласията, изригнали покрай изненадващата номинация на Соломон Паси за кмет на София, избуяха в нови спорове. Не помогна и вчерашната помирителна среща. На нея трябваше да присъстват ръководствата на петте формации, но се явиха само двама от лидерите - Радан Кънев (ДСБ) и Корман Исма-илов (НПСД).
Дрязгите тръгват от начина, по който РБ да се яви на изборите наесен - дали с единна централна регистрация или с отделни, по места. Довчерашните съюзници ДБГ и СДС са разделени. Сините вече подкрепят ДСБ в битката им регионалните структури да бъдат по-свободни и да имат възможност да съставят гъвкави коалиции. Опоненти са им ДБГ, НПСД и БЗНС. Хората на Кънев и Лукарски подозират партньорите си, че тъй като им липсват структури в някои региони, се опитват „служебно" да си осигурят места в листите - централната регистрация на практика задължава да бъдат включени. „Няма да създаваме изкуствени организации само за да подредим пъзела. Над 80% от структурите ни нямат проблем с индивидуалните регистрации в ОИК. Даже това ги улеснява, защото в някои общини не е задължително да бъдем във формат РБ", обясни активист на ДСБ. Такава е перспективата в Пазарджик, където коалиционната спойка така и не успяла да сработи. Там е напълно възможно хората на Меглена Кунева да издигнат кандидати самостоятелно заради дълбоко неразбирателство с представителите на други партии.
Засега е сигурно, че в Хасково, Монтана и Кюстендил ще бъдат подкрепени настоящите кметове Георги Иванов, Златко Живков и Петър Паунов. В Сливен и Видин напред излизат областните управители Димитър Сяров и Момчил Станков, и двамата кадри на ДСБ. В крайдунавския град обаче претенции към кметската кандидатура има ДБГ. В Благоевград и Варна тъмносините също вадят свои хора - Калоян Ханджийски и Чавдар Трифонов. В морската столица изборът се оспорва от СДС.
Междувременно днес в НС депутатът Антони Тренчев е поканил колегите си от всички парламентарни групи да подпишат споразумение, че няма да ползват тролове, пише "Преса".

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    34
    3443
    1 0
    21:22, 20 май 2015
    Голям е кокала брей . Още от сега им текат лигите на помиярите .
Последни новини