Църковни имоти доведоха дядо Николай на сесия в Димитровград

    Пловдивският митрополит Николай и двайсетина свещеници участваха в днешното заседание на Общински съвет -Димитровград. Негово високо правосвещенство стана част от дебатите по точката, свързана с промяна предназначението на имоти в землището на село Добрич. Става дума за имоти в района на манастира "Св.Богородица".

    Докладната на председателя на ОбС Стефан Димитров и колегата му Диян Георгиев бе своеобразно продължение на темата за собствеността на църковните имоти, която местният парламент дебатира вече 9 месеца. Преди месеци Българската православна църква излезна с подобно настояване, което бе подкрепено с подписка от 3 000 души.

    През това време не бе взето решение за възстановяване на собствеността на въпросните имоти в няколко населени места, включително и на този в Добрич. 

    На априлската сесия  Общинският съвет прие решение за започване процедура за дарение на недвижими имоти, общинска собственост в землището на Добрич. То обаче бе върнато от Областия управител на Хасково.

    На днешното заседание Димитров и Георгиев предлагаха имотите в района на манастира да бъдат обявени за частна общинска собственост. Колегите им отхвърлиха с гласуване това предложение.

    По време на дебатите различните политически групи в залата се обединиха около мнението, че никой не е против връщането на имотите на Българската православна църква (БПЦ). 

    Преди гласуването думата бе дадена и на Пловдивския митрополит Николай, който заяви, че е станал свидетел на политически страсти, но е откликнал на поканата на Стефан Димитров да гостува днес тук. 

    "Дошъл съм да преподам Божия мир и Божествената благодат, духът на разума и премъдростта. За мен е част да съм тук и аз уважавам властта. Вие сме властта в Община Димитровград, но всяка власт е от Бога дадена", заяви дядо Николай.

    Добави, че БПЦ не иска да заграби чуждото и митрополит Николай няма да отнесе това в гроба. "Ако някой си е позволил да заблуди, че с евентуалното връщане на тези имоти, те ще се дарят на Пловдивския владика, то такъв човек е лъжец и измамник", каза още митрополитът. 

    Посочи, че в последно време умишлено се създава такова впечатление от медиите, че БПЦ притежава много имоти, както и се подчертава за златният часовник, който владиката носел. 

    "Не искаме да строим казина, хотели или дискотеки, а да преподаваме вероучение на  5000 деца в светското училище", заяви Пловдивския митрополит.Тези дейности, както и издръжката на свещениците от Пловдивската епархия са за сметка на БПЦ, каза още той.

    В края призова димитровградските общинари към разум и прочете писмо, отправено към председателя на ОбС Стефан Димитров. В него отново настоя за придобиване и на останалите името на БПЦ в Общината.

    Видео от сесията - вижте тук!

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини