Kак да се справим с опърничав колега

1.Бъдете подготвени за конфликтите

Най-добрият начин да се справите с един проблем е да го предвидите, преди да ви е атакувал. Ако работите непрекъснато с колега, който постоянно е настроен кавгаджийски, си представете предварително как ще се справите с определена ситуация. Когато не сте подготвени, вие по-скоро реагирате инстинктивно, като проявявате гняв или раздразнение, с което пък може да направите ситуацията само по-лоша.

Понякога помага да упражнявате наум някой словесен двубой, преди в действителност да се е случил. Представете си конфликта на ум и го разиграйте в няколко варианта, като първо си представете инстинктивната ви реакция и се "вижте" колко глупаво и незряло звучите. После си представете, че се държите като професионалист. Вместо да отговаряте "остроумно" или язвително, дръжте се като зрял и мъдър човек и опитайте да разрешите конфликта.

И най-вече, не правете следните грешки:
- Не бъдете безлични. Придържайте се към морала и ценностите си.
- Не бъдете арогантни. Бъдете уверени в себе си.
- Не бъдете високомерни. Бъдете готови на компромиси.

2. Не наливайте масло в огъня

Ще бъдете изкушени да си "го върнете" на колегата, но това е най-лошото, което може да направите. Хората, които предизвикват конфликти и създават напрежение, също така се "зареждат" от конфликтите. Всяка размяна на негативни изрази само подхранва злината им и ги кара да се чувстват силни. А ако вие слезете на тяхното ниво, все едно им отваряте възможност да ви изкарат вас лошите.

Вместо това, използвайте най-стария познат от книгите трик: убийте ги с любезност. Това е най-доброто оръжие за поразяване на груби хора. Те или ще останат разочаровани, или отегчени и ще им е досадно да влизат в конфликт с вас.

3. Подайте ръка за помощ

Въпреки че не върши работа във всички ситуации, понякога трудният човек е просто един човек с проблеми, който има нужда от помощ. За съжаление, той по-скоро създава врагове, отколкото приятели, заради ужасния си нрав и липса на социални умения.

Негативното поведение често е знак, че човек има много повече проблеми, отколкото радости. Може да става въпрос за пари, здравословни проблеми, семейни проблеми или всичко накуп. Ако личният живот е извън контрол, трудно се издържа на напрежението в работата. Може да има причини, които вие просто не знаете. Грубото поведение е като предпазна жилетка за това, което е уязвимо и чупливо отвътре. Свалете преградата и може да откриете някой, който отчаяно се нуждае от приятел.

4. Намесете трети човек

Без значение колко прекрасен и компетентен човек сте вие, ясно е, че не винаги може да спечелите всички. Ако опитите ви да се разберете с ужасния ви колега пропаднат, потърсете неутрална трета страна да ви помогне да намерите обща основа за работа заедно.

Не вкарвайте обаче някой направо в конфликта с очакването, че непременно ще заеме вашата страна. Ако човекът е обективен, може да ви зададе въпроси като например, как вие самите допринасяте за решаване на ситуацията. Изведнъж може да откриете, че вашият ужасен колега не е единственият труден човек - може би вие самите също сте такива. И трябва да намерите вариант да работите успешно в екип.

5.Напуснете

Ако сте опитали всичко, което можете, но не сте успели да се справите с трудния човек, може би е време да приемете, че ситуацията няма да се реши просто така.
Ако може отговорно да заявите, че сте дали най-доброто от себе си, но сте на същото положение, не си струва да живеете в постоянен стрес и да рушите здравето си във враждебна атмосфера. Дали вие или той/тя се маха, някой трябва да го направи. Това е особено важно, ако и работата ви сериозно страда заради ужасния колега.

Вариантите са общо-взето четири: вие да се преместите в друг отдел, той/тя да се премести, вие да напуснете или той/тя да напусне (ако можете да вземате такива решения). Понякога трудните хора влияят на общата работа и ефективността, а това е сериозна причина за освобождаване. Няма причина да давате на някого властта да определя дали ще имате един добър или един лош ден на работа. Това поставя "топката" във ваши ръце.
Източник: tia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини