Откриха музей на новините във Вашингтон

На 11 април във Вашингтон официално бе открит музей на новините, наричан Newseum, предаде РИА Новости.Съгласно замисъла на създателите на музея, в него е демонстрирано как всъщност се създават новините. Директорът на Newseum Peter Prichard споделя, че този проект ще сближи журналистите с тяхната аудитория."Една от главните цели на нашия музей е да покаже как работи свободата на словото, осигурена чруз Първата поправка в американската конституция", заяви Prichard.Текстът на Първата поправка е издълбана върху плоча висока 22, 5 метра пред входа на музея. Фасадата на зданието е изцяло стъклена,така дори минувачите могат да видят какво става вътре.

За откриването е организиран концерт с участието на джаз музиканти, жонгльори и фигуристи. В края на кноцерта кметът на Вашингтон А. Фенти поздрави авторите на проекта."Безусловно Вашингтон е държавна и политическа столица на САЩ. Но освен това имаме и прекрасни музеи, заради които хората ни посещават, а сега към тях се прибави и Newseum", каза кметът.

По случай откриването, входът в музея бе безплатен. Но от понеделник цените ще бъдат 20 долара за възрастни и 13 за деца.

Най-интересна за посетителите бе интерактивната редакция на новините на телевизионната компания NBC, заемаща около 650 кв.м. В тази част на музея са разположенинеголеми студия, в които желаещите могат да влязат в ролята на кореспонденти.

До тях са разположени компютри с игри, които позволяват на посетителите да се пробват като фотожурналисти, редактори и репортери на вестник.

В Newseum функционира и "Галерия на първите", където всекидневно се показват главните страници на 80 вестници от цял свят. Чрез интернет на посетителите се дава възможност да се запознаят с още 500 информационни издания.

Първата в Щатите постоянна музейна експозиция, посветена на трагичните събития от 11 септември 2001 г. е разположена в "Галерия 9/11". Тя включва информационни съобщения, излезли в международната преса, свързани с трагедията.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини