Истинският първооткривател на Мачу-Пикчу е бил златотърсач

Историци от Франция, САЩ и Великобритания намериха убедителни свидетелства, че не американският археолог Хайръм Бингъм е първия, открил изоставения град на инките Мачу-Пикчу, а немския авантюрист Августо Бернс. Търговец и златотърсач, Бернс е достигнал Мачу-Пикчу 44 години преди археолога - през 1867 год., съобщава France Presse.

Името на истинския първооткривател на Мачу-Пикчу е доказано благодарение на стара немска карта, намерена в хранилището на Националната библиотека в Лима. След това открили концесионен договор, документи за разработван рудника за злато в околностите на Мачу-Пикчу и други документи. Августо Бернс очевидно е търсел и намерил злато в развалините на крепостта. Той го е изнесъл, прикривайки действията си с документите за рудник, и го продавал в чужбина. Днес историците се опитват да установят какво именно, в какви количества и къде е изнесъл Бернс.

Един от изследователите, ренският археолог Ален Жода казва, че Хайръм Бингъм, оглавяващ експедицията на Йелския университет в Перу, подозирал, че не е първият бял изследовател, достигнал до Мачу-Пикчу.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини