Потомък на Рубенс ваe пясъчни фигури в Бургас

Първият в Бургас и в България фестивал на пясъчните фигури ще бъде официално открит на 3 юли, стана ясно днес вчера на пресконференция, провела се в района на бургаския парк "Езеро" в Морската градина.

Организатор и инициатор на уникалния за страната ни пясъчен град е Община Бургас.

16 от най-добрите скулптури в света работят по изграждането на 16-те пясъчни фигури. Международните специалисти са от Холандия, Белгия, Италия, Украйна, Русия и от Индонезия.

Сред тях е и шампионът в тази област - италианецът Джани Шумарини, архитект по професия. Над 20 са неговите участия в пясъчни фестивали от цял свят - Германия, Белгия, Холандия, Испания, Сан Марино и др.

Носител е на редица престижни отличия - две първи награди от Международния фестивал на пясъчните фигури в Берлин, първа и трета награда от Сервия, Италия и редица други.

Октопод борещ се с вълна е пясъчната интерпретация на Давид Енгеранд от Белгия, който е потомък на великия ренесансов творец Рубенс. Руският скулптор Анатолий Лунин вае прекрасни морски раковини над водата.

Във фестивала участва и българският скулптор Рашо Митев, а възможност да развихрят своето творческо въображение ще имат и бургаските художници - Добрин Вътев и Атанас Стоянов. Те са заявили желание да покажат нивото и уменията на българската школа.

Оригиналните пясъчни произведения ще бъдат изложени до края на туристическия сезон. Те са с височина 4 м., като една от тях достига 8 м. Необходимите за изграждането на пясъчните скулптури 2500 тона пясък, са безвъзмездно предоставени за целта и разположени на площ от 5 дка.

Преди да започне извайването на приказните герои и морски чудовища, пясъчните диги са специално трамбовани, за по-голяма устойчивост.

Бургаският фестивал на пясъчните фигури ще се провежда всяка година, което ще го превърне в много по-интересен, защото никой скулптор не прави два пъти една и съща фигура, съобщиха организаторите на фестивала.

За удобство на гражданите и на туристите в Бургас се предвижда атракциите от пясък да бъдат осветени, за да могат да се посещават и вечерно време, след залез слънце.

Пясъчният град в Бургас няма да има конкурсен или състезателен характер в сравнение със своите предшественици, провеждани в други държави. Единствената оценка ще бъде давана от естетическия и индивидуален вкус на посетителите на изложбата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини