Пускат работници под наем. Преглед на националния печат – 23 септември

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
Изданията поместват материали за честването на
100-годишнината от обявяването на независимостта на България. Председателят на Народното събрание Георги Пирински, премиерът Сергей Станишев, президентът Георги Първанов, министри депутати и стотици граждани се изкачиха вчера на хълма Царевец във Велико Търново, където беше кулминацията на тържествата. Сред гостите бяха и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, разказва "Труд". "140 качиха огромен трибагреник на Царевец", отброява "24 часа". Вестникът публикува словото на президента Георги Първанов по случай празника, като от него откроява четири неща, за да сме независими днес. В друг материал същото издание отбелязва, че нито един представител на ГЕРБ и ДСБ не дойде на молебена за Независимостта в църквата "Св. Неделя" в Пловдив. "Дума" акцентира още от думите на президента, че ни е нужен нов прочит на kезависимостта, на нейното съвременно съдържание и измерения. "Най-голямото национално знаме се развя на Царевец", отбелязва още изданието. "Осветиха знамето без тримата първи", пише под глава "Монитор". Вестникът посочва, че Пирински, Първанов и Станишев не са присъствали на тържественото освещаване на националното знаме, ушито специално за юбилея, а са се появили едва за издигането му. "Новинар" пък отбелязва, че само мандатоносителят Ахмед Доган не отиде заедно с първите държавни мъже във Велико Търново за честването на празника. "Сега" и "Класа" цитират премиера Сергей Станишев, според когото страна ни днес е "по-модерна, по- развита, по-просперираща и с по- високо самочувствие от когато и да било". Той подчерта, че има още много работа за вършене, за да може "и личната свобода, и стабилността на държавата, и качеството на здравеопазването, и образованието да бъдат по- високи и по-добри, защото това е заветът на нашите предци". "Станишев видя България като по- различна от всякога" - е заглавието на "Дневник".
***
Един милион и 53 хиляди граждани са подписали "заповедта за уволнение на правителството" на БСП, НДСВ и ДПС, посочва "Дневник". Това отчетоха организаторите на кампанията "Аз съм европеец" от ГЕРБ, ДСБ и СДС. Събраните подписи ще бъдат вписани в грамота, която ще бъде връчена на премиера Сергей Станишев.
***
"Министър Миков бил заплаха за живота на Бойко", обявява "24 часа". Намерението на МВР да намали охраната на столичния кмет Бойко Борисов предизвика бурна реакция у съпартийците му.
Председателят на партията Цветан Цветанов вчера директно обвини вътрешния министър Михаил Миков, че е застрашил живота на Борисов. "Труд" извежда от думите на Цветанов, че "ако решението да се намали охраната на Бойко Борисов е политическо и, не дай Боже, нещо да се случи, значи поръчителят ще е Михаил Миков".
"Хората на Борисов силно притеснени за сигурността му", пише "Дума", "Цветан Цветанов се притеснява от покушение срещу Борисов" - "Новинар", "ГЕРБ: Михаил Миков ще е виновен, ако нещо се случи с Бойко Борисов" - "Класа".
***
"Парите на Валентин Димитров изкушиха дори магистратите", коментира под глава "Сега". Има подозрения, че е направен опит за кражба на 6000 евро от откритите в сейфове пари на бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Инцидентът станал по време на двумесечното броене на парите.
***
Хората на Волен Сидеров влизат в управлението на Пловдив заедно с БСП и ВМРО, посочва "24 часа". "Атака" ще има своето сериозно представителство в общинската администрация, заяви вчера кметът на града Славчо Атанасов.
***
Заплати по 500 лв. ще плаща НДСВ на координаторите си, които излязат в неплатен отпуск от службите си до изборите, научил "24 часа". Идеята е координаторите да се посветят изцяло на партията в оставащите осем месеца до началото на същинската предизборна кампания.
***
След като парламентът разреши общинските болници да се продават, а държавата оттегли ангажиментите си към тях, кметовете и общинските съвети масово погасяват дългове, за да не бъдат обявени във фалит и приватизирани, установила проверка на "Дневник". Повечето градоначалници се опасяват, че евентуална продажба ще предизвика недоволство сред местното население.
***
"Не знам дали бих станал пак министър", отбелязва пред "Труд" министърът на културата Стефан Данаилов. Никаква коалиция не може да ме изненада, казва още той. По думите му се очаква бюджет от 122 млн. лв. за културата през 2009 г.
***
"Не пипайте излишъка! Идват трудни години", прогнозира в интервю за "Сега" анализаторът Любомир Христов. Според него не е изключено догодина у нас да започне спад и да се стигне до рецесия. Пред "Класа" проф. Димитър М. Иванов, д-р на икономическите науки, заявява, че правителството ни не е подготвено да реагира на световната криза. Той смята, че силни сътресения ще засегнат четири системи на икономиката ни.
***
"Министерска подкрепа за "Булгаргаз", пише "Дневник". След като две тримесечия поред икономическото министерство оспорваше сметките на "Булгаргаз" за необходимото повишение на цените, този път министър Петър Димитров изцяло подкрепи исканото от газовия монополист поскъпване от 1 октомври. Компанията настоява за 36.5 процента увеличение. Междувременно "Булгаргаз" даде отсрочка на топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен, за да покрият задълженията си за природен газ, съобщават ежедневниците.
***
БЪЛГАРИЯ-ЕС
Европейската десница предлага България и Румъния да
получават еврофинансиране само след като Европейската комисия докладва всеки три месеца на Европарламента, че страните са способни да го усвоят и управляват според правилата, информира "Труд". Такава поправка към проектобюджета на ЕС за 2009 г. е внесла германската депутатка от Европейската народна партия
Инхеборг Гресле.
***
"Стандарт" съобщава, че правителството обмисля да направи ново министерство, което да управлява всички финанси, идващи от Брюксел. Новата структура обаче щяла да стане факт най-вероятно в следващото правителство.
ОБЩЕСТВО
От първа страница "24 часа" разкрива, че в почвата у нас все още се наблюдава трайно съдържание на дълго живеещия радиоактивен елемент цезий 137 вследствие на аварията в чернобилската АЕЦ през 1986 г. Това пише в екологичната програма, пусната за съгласуване между министерствата. Данни за количеството на опасния радиоактивен елемент с период на полуразпад 30 г. няма. Опасният радиоактивен елемент обаче не бил рисков фактор. В програмата за действия по околна среда и здраве до 2013 г. е записано още, че 449 хил. дка от територията на България са замърсени с тежки метали и металоиди, като в 81,6 хил. дка те са пет пъти над пределно допустимата концентрация.
***
"Българите се надяват на бърза модернизация във висшето ни образование", сочи проучване на "Галъп интернешънъл", публикувано в "Класа". Уменията и приложимостта на знанията се възприемат като все по- важни критерии за ново качество на обучението.
***
Фирмите ще могат бързо да вземат работници под наем от друг работодател за един-два месеца, например за заместване на отпускар или за изпълнение на спешна поръчка, съобщава на водещо място "Сега". Това предвиждат промени в Кодекса на труда.
***
ИКОНОМИКА
Проверка на Националната агенция по приходите /НАП/ е
установила, че 144 фирми от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Варна са източили 55 млн. лв. чрез далавери с ДДС, обявява "Дума". Възложени са проверки на тези дружества, за да се разбере дали търговците са създали организирани схеми за източване на ДДС или става дума за инцидентни данъчни нарушения.
***
Кредитите в швейцарски франкове стават все по- атрактивни при сегашните финансови условия, посочва "24 часа". Те имат по-ниска лихва в сравнение с непрекъснато повишаващите се лихви на заемите в евро и левове. В момента лихвите по ипотечните заеми във франкове са 4,8-6 процента, а в евро 6,6-8,5 процента. Темата е водеща за "Новинар" и "Стандарт".
***
БТК от догодина ще има ново търговски име, ще се премести в нова централа, а през следващите 3 години персоналът на телекома трябва да бъде намален с повече от 50 процента, съобщил за "Труд" главният изпълнителен директор на компанията Бернар Москени.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини