Малки моми зажънаха ечемика в село Странско

  Малки момичета в традиционни български носии зажънаха днес на една от нивите край димитровградското село Странско. С 10 дни по-рано от обичайното време там започна жътвената кампания по прибирането на ечемика. Земеделската кооперация в Странско тази година обработва  8 700 дка. От тях 2 900 са засетите с пшеница, 1 200 с ечемик и рапица. Стопаните се надяват на добра реколта и реални изкупни цени на зърното. Очакват се добиви от над 500 кг от декар за емемика и пшеницата, за рапицата- 300- 400 кг/дка. Отслужен бе и водосвет за здраве и плодородие, както и успешно прибиране на реколтата.

  Пак по традиция пръв със сърп и паламарка зажъна кметът на Димитровград Иво Димов, който подкара и комбайн. Групи самодейци от димитровградски и старозагорски читалища също се включиха в ритуала. В него участваха и зам.кметът Ящо Минков, зам.председателят на ОбС -Димитровград Юлиян Семерджиев, , представители на областната дирекция "Земеделие"-Хасково, общински съветници.

  В димитровградското село днес започна Тракийски жътварски събор, който има над 10-годишна история Над 20 са групите, които участват в Тракийския събора тази година. Той продължава с фолклорни изпълнения на сцената в центъра на Странско. Там има и изложение на земеделска техника и продукция.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини